Mátyás
-6 °C
1 °C

Sztárrendező, ördögűzés, és a pityergő teve

2004.10.01. 15:00
"Kremer atya szerepe kiűzte belőlem a gonoszt" - mondta Ulrich Matthes, aki az Oscar-díjas német Volker Schlöndorff új filmjének főszereplője, a Bukás című megasikerben pedig Goebbelst alakítja. A Kilencedik nap sztárja és a Bádogdob rendezője Budapesten beszéltek a második világháború alatt játszódó drámáról.
Az oldott hangulatú találkozón Klaus Schäfer, a Bajor Film-és Televíziós Alap igazgatója elmondta, hogy bár az elnevezés ezt sugallja, a filmhéten bemutatott tíz film közül csak egy foglalkozik igazán bajor témával, a többi kilencet az elmúlt két év német filmes terméséből válogatták össze. Vígjáték (Újhullám), dráma (A kilencedik nap), rajzfilm (Vadócok), családi film (Szombóc veszélyben), filmszatíra (Álszentek), dokumentumfilm (A pityergő teve története) és romantikus melodráma (A berni csoda) is szerepel a programban.

A megszállásról

Volker Schlöndorff világhírű rendező azzal indított, hogy nálunk még ma is látszik a százötven évig tartó török uralom hatása, hiszen az újságírók és az újságírónők két csoportja - különös véletlen folytán - egymástól tisztes távolságban foglaltak helyet. A szavai nyomán támadt általános derültségből Schlöndorff aztán levonta, hogy a megjelentek többsége ért németül. A rendező legújabb filmjét, A kilencedik nap című drámát hozta el a Bajor Filmhétre és a főszereplő, Ulrich Matthes is elkísérte.

2. Bajor Filmhét
Volker Schlöndorff, Ulrich Matthes
A második világháború idején játszódó filmet nagy várakozás előzi meg Németországban, ahol november elején mutatják csak be, így az érdeklődők itt, Budapesten, előbb nézhetik meg Schlöndorff megrázó drámáját, mint a német moziba járók.

A történet középpontjában Henri Kremer atya, egy katolikus pap áll, aki Dachauban sínylődik. A papot a haláltáborból kilenc napra haza engedik Luxembourgba, ahol a Gestapotól nehéz feladatot kap: meg kell győznie felettesét, a város püspökét, hogy álljon át a nácik oldalára.

Lelkiismeret

Schlöndorff hangsúlyozta, számára elsősorban az erkölcsi dilemma ábrázolása volt kulcsfontosságú. "Kremer atyának választania kell az elvei és a szabadsága között. Nem a történelemről, nem a világháborúról, nem a Vatikánról, vagy a Harmadik Birodalomról akartam filmet csinálni. A legfontosabb a lelkiismeret, az erkölcs és egyfajta belső értékrendszer. Erről szól ez a film" - magyarázta a rendező.

2. Bajor Filmhét
A kilencedik nap
Ulrich Matthes, August Diehl

Ulrich Matthes, a Kremer atyát alakító színész megosztotta az újságírókkal, hogy alig két hete volt A bukás (Der Untergang) és A kilencedik nap forgatása között, hogy felkészüljön az igencsak extrém átállásra; Matthes ugyanis az első filmben Joseph Goebbels szerepét kapta, Hitler propagandaminisztere után két héttel pedig a Dachauba hurcolt katolikus papot kellett megszemélyesítenie.

"Elképesztő élmény volt. Boldog vagyok, hogy először jött Goebbels szerepe, mert a második film, ahol a bűnös, a tettes helyett az áldozatot játszottam, megtisztított. Mintha ördögűzésen mentem volna keresztül, egy tisztítótűzön. Kremer atya szerepe kiűzte belőlem a gonoszt. "

Program

A rendezvény hivatalos megnyitója tegnap este 8 órakor volt az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a rendező és a főszereplő részvételével levetítették Schlöndorff filmjét. A program szerint azok, akik lemaradtak a tegnap esti vetítésről, szerda este még megnézhetik A kilencedik napot. A második Bajor Filmhét október 6-ig tart, az összes vetítés színhelye a budapesti Örökmozgó Filmmúzeum.

A német filmesek péntek délelőtt ellátogattak a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre, ahol a Germanisztika tanszéken előadást tartottak a Pragmatikus Művelődéstudomány elnevezésű szeminárium keretében.

Tízből három

Fejes Katalin, a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársa elmondta, hogy a most bemutatott tíz film közül egyelőre csak három alkotásról lehet biztosan tudni, hogy behozzák Magyarországra: A kilencedik napot és az Újhullám című, 1981-ben játszódó zenés játékfilmet a Best Hollywood forgalmazza és 2005 első negyedében kerülnek a magyar mozikba, A pityergő teve történetét pedig a Budapest Film mutatja be december 30-án.