Kis helyes

2000.09.05. 20:09
A Bérgyilkos a szomszédom, tulajdonképpen nem lenne több egy helyenként szinte bárgyú, középszerű vígjátéknál, ha nem játszanának benne ügyes színészek, Bruce Willissel az élen. Nekik köszönhetően azonban, a Bérgyilkos a... egy középszerű, de kedvesen mulatságos vígjáték, amelynek egyébként még más rejtett értékei is vannak, például, hogy a huncut kedvű szerző akár B.a.sz-ként is rövidíthetné a címét, ha akarná (nem akarja).

Filmünk a ,,nagy sztár furcsa karaktert alakit" típusú vígjátékok közé sorolható (lsd. még Lesz ez még így se, Csak egy kis pánik), és pontosan úgy viszonyul azokhoz, mint Bruce Willis Jack Nicholson-hoz, vagy Robert de Niro-hoz, nem mérhető hozzájuk, de a jó oldalon áll.

Jimmy "The Tulip" Tudeski (Bruce Willis)

A nem túl pörgős, de azért tagadhatatlanul mókás történet, úgy kezdődik, hogy a fogorvos főszereplő rájön, a szomszédba éppen beköltöző, szimpatikus úriember nem más, mint Tulipán Jimmy, a híres bérgyilkos, és úgy végződik, hogy boldogan élnek, kik meg nem haltak. A két végpont között pedig szolid ökörködés folyik, némi izgalmakkal fűszerezve, előbbi a senki sem az, akinek látszik (kivéve Jimmy-t), utóbbi, pedig a chicago-i magyar(!) maffia jóvoltából.

Úgy látszik, a Közönséges bűnözők után mások is rájöttek, hogy minket az isten is gonosznak teremtett, az olasz és az orosz már lejárt lemez, de magyar! Okos, mint Teller Ede, a szűrében meg fokos lapul. Egyszóval kellően komplikált a helyzet ahhoz, hogy Bruce Willis, és Matthew Perry (ő a fogorvos) végigbohóckodhassa a film másfél óráját, amely elfoglaltságban méltó partnerekre akadnak a darab mellékszereplőiben: a doktor úr buta liba feleségében, a böszme nagy néger tettestársban, vagy a felettébb csinos, kámikáze jellegű asszisztens nőben.

Cynthia Tudeski (Natasha Henstridge)

Az opus attól válik szórakoztatóvá, hogy a kellően kigondolt karakterek gesztusain, illetve beszédén keresztül akar elsősorban vicces lenni, és nem esik bele a ,,hülye főszereplő, amit nem ver le, annak nekimegy" csaptájába, vagy csak nagyritkán, és ott is mértékkel. További értékelendő tulajdonsága még a darabnak, hogy képes meglepetéseket okozni (főleg a vége felé), és hogy nem óhajt közhelyes erkölcsi tanulságokat belénk sulykolni (noha a történet alapján joggal tarthatnánk ettől).

Úgy tűnik tehát, az alkotók pontosan tudták, hogy milyen filmet akarnak csinálni, ami a sztoriban volt azt kihozták belőle, és eközben csak annyira vették komolyan magukat, amennyire kellett. Ennyi elég is.

Bérgyilkos a szomszédom
The whole nine yards, 2000
színes magyarul beszélő amerikai vígjáték, 98 perc
rendező: Jonathan Lynn
szereplők: Bruce Willis
Matthew Perrybr
Rosanna Arquette
Michael Clarke Duncan
Natasha Henstridge
Amanda Peet

Forgalmazza a Best Hollywood