Megosztott Arany medve Berlinben

2002.02.17. 22:08
Két film kapta megosztva az idei Berlini Filmfesztivál, a Berlinale fődíját, az Arany Medvét. A díjazottak: a japán Mijadzaki Hajao "Sihiro utazása" (Spirited Away) és a brit Paul Greengrass "Véres vasárnap" (Bloody Sunday) című alkotása. A fesztiválon életműdíjat kapott Robert Altman és Claudia Cardinale.
A zsűri nagydíját a német Andreas Dresen "Halbe Treppe" című alkotása kapta, a legjobb női alakítás díját Halle Berrynek adták a "Monster,s Ball" című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb férfiszereplő pedig Jacques Gamblin lett, a "Laissez-passer" című film szereplője.

A legjobb rendezésért a grúz Otar Iosseliani filmje, a Lundi Matin kapott Ezüst Medvét. A 8 femmes című francia film parádés női szereposztása (Catherine Deneuve, Fanny Ardant, Isabelle Huppert, Emmanuelle Béart, Danielle Darrieux, Virginie Ledoyen, Ludivine Sagnier és Firmine Richard) együttesen szintén Ezüst Medvét kapott.

Munkásságáért életműdíjat, egy-egy Arany Medvét kapott Robert Altman amerikai rendező és Claudia Cardinale olasz színésznő.

A győztesek

Véres vasárnap története 1972. január 30-ra nyúlik vissza, amikor Londonderry északír város utcáin 13 békés tüntető életét oltották ki a brit katonaság puskagolyói. Az észak-írországi véres zavargások ezzel első ízben hágtak tetőpontra. A film híven tükrözi a történelmi tényeket. Az alapjául szolgáló könyv hozzájárult ahhoz, hogy a brit kormány újra megvizsgáltassa az 1972-es eseményeket.

A Sihiro utazása (Spirited Away) varázslatos rajztrükkfilm, amely Japánban máris megdöntött minden kasszarekordot, egy véletlenül a szellemek világába jutó 12 éves kislány lélegzetelállító kalandjait mutatja be.

A berlini filmfesztivál hagyományosan az év első jelentős filmes seregszemléje, s a cannes-i filmfesztivál után egyike a legfontosabbaknak, egy sorban a velencei fesztivállal. Idén, az 52. Berlinálén összesen 23 film versengett az Arany és az Ezüst Medvéért.