Ödön
1 °C
11 °C

Elkezdődött a Berlini Filmszemle

2002.02.06. 20:46
Tom Tykver, a német új hullám fiatal rendezője Heaven című filmjének vetítésével szerdán este megnyílt az 52. Berlini Filmfesztivál. A mezőnyben versenyez Kamondi Zoltán díjnyertes filmje is, a Kísértések.
A Berlinale, amely a házigazdák állítása szerint Cannes és Velence mellett a világ harmadik legjelentősebb filmfesztiválja, bővelkedik német alkotásokban. Tykver (A lé meg a Lola, A Harcos és a hercegnő) opusza mellett további három német film szerepel a versenyprogramban, amire 1990 óta nem volt példa.

A szikla (Der Felsen) a címe Dominik Graf filmjének. Christopher Roth az egykori szélsőbalos terrorista, Andreas Baader életét filmesítette meg (Baader). Andreas Dresen tragikomikus filmjének a címe pedig Halbe Treppe (Félemelet). A franciák szintén négy, az amerikaiak három filmet neveztek be a versenybe.

A február 17-ig tartó berlini szemlén mintegy 400 filmet láthat a közönség, ezek közül 23 verseng a fesztivál két legrangosabb díjáért, az Arany és az Ezüst Medvéért. A mezőnybe beválogatták Kamondi Kísértések című alkotását is, mely a hétvégén zárult 33. Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb rendezői díjat.

Versenyen kívül szerepel a Berlinale programjában Szabó István tavaly ősszel befejezett új filmje, a Taking Sides - a Furtwangler-ügy. A világhírű magyar rendező a Mefisztóhoz hasonlóan ismét a nácizmus korában, illetve annak összeomlása után tanúsított művészi magatartást járja körül, megidézve azt a "nácítlanítási folyamatot", amelyen a neves karmesternek kellett keresztülmennie az amerikai megszállók vizsgálódása során. A film egyik főszereplője Harvey Keitel.

A nemzetközi zsűri elnöke az indiai Mira Nair, akinek rendezői munkásságát a Salaam Bombay, a Káma Szútra és a Monsoon Wedding (Esküvő monszun idején) című filmjeiből ismeri a közönség. Életművéért tiszteletbeli Arany Medve díjat vehet át Berlinben Robert Altman amerikai rendező és Claudia Cardinale olasz filmszínésznő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?