Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Bertolucci filmje túl meztelen az amerikaiaknak

2003.09.04. 10:33
Szexuális túlfűtöttsége miatt cenzúrával sújthatják Bertolucci új filmjét. Ugyanígy volt az Utolsó tangó Párizsban című filmjével is.
Az Oscar-díjas rendező, Bernardo Bertolucci új filmjével kapcsolatban kételyek merültek fel Amerikában. A The Dreamers címet viselő film túlzott szexuális tartalmától féltik az amerikai közönséget.

A film, melyet hétfőn mutattak be a Velencei Filmfesztiválon, 1968-ban Párizsban játszódik; három főiskolás furcsa szerelmi háromszögét meséli el.

Csak felnőtteknek!

Bertolucci szerint a forgalmazó Fox Searchlight azért aggódik, hogy a filmet a rettegett NC-17 kategóriába sorolják majd, ami megegyezik a tizennyolc éven felülieknek szóló besorolással. Ez pedig jelentősen csökkentené a nézőszámot.

"Attól tartok, hogy a film az Egyesült Államokban csonkított formában jelenik meg" - mondja az olasz rendező - "Valószínűleg valaki úgy gondolja, hogy az amerikai közönség még nem elég érett az effajta filmekhez." A Fox Searchlight nem nyilatkozott az ügyről.

Bántó meztelenkedés?

Michael Pitt, a film egyik szereplője szerint a meztelen jelenetek miatt nem szabadna cenzúrázni. A film nem sértő a közönségre nézve - érvel a színész. "Még az esélyt sem adják meg, hogy esetleg tényleg megbántódhassanak. Valószínűleg attól félnek, hogy a fiatalok elfogadják az adódó lehetőségeket."

Mi vagyunk azok, akiktől óvtak szüleink

A film célközönsége valóban a fiatalság; a The Dreamers egy ifjú amerikai tanulóról szól, aki összeköltözik egy párizsi testvérpárral, és ettől gyökeresen megváltozik az élete. A film a vadságról és a francia szexualitás ébredezéséről szól, a szerelmi háromszöget a fiatalok filmmániája foglalja keretbe. Az alkotás az 1960-as évek lázadó generációjáról szól, de kifejezetten a mai fiatalságot célozza meg.

"Azt kérdeztem magamtól, miért ne szólna a film pont azoknak az ifjaknak, akiknek a szülei éppen cenzúráznák azt." - mondta Bertolucci.

A rendező már korábban is vitákat váltott ki szexuálisan túlfűtött filmjeivel. Az 1972-ben készült Utolsó tangó Párizsban című munkája kezdetben szintén megosztotta a közvéleményt, a film azonban bizonyította értékeit, és mostanra kultuszfilmmé vált.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?