Bertolucci filmje túl meztelen az amerikaiaknak

2003.09.04. 10:33
Szexuális túlfűtöttsége miatt cenzúrával sújthatják Bertolucci új filmjét. Ugyanígy volt az Utolsó tangó Párizsban című filmjével is.
Az Oscar-díjas rendező, Bernardo Bertolucci új filmjével kapcsolatban kételyek merültek fel Amerikában. A The Dreamers címet viselő film túlzott szexuális tartalmától féltik az amerikai közönséget.

A film, melyet hétfőn mutattak be a Velencei Filmfesztiválon, 1968-ban Párizsban játszódik; három főiskolás furcsa szerelmi háromszögét meséli el.

Csak felnőtteknek!

Bertolucci szerint a forgalmazó Fox Searchlight azért aggódik, hogy a filmet a rettegett NC-17 kategóriába sorolják majd, ami megegyezik a tizennyolc éven felülieknek szóló besorolással. Ez pedig jelentősen csökkentené a nézőszámot.

"Attól tartok, hogy a film az Egyesült Államokban csonkított formában jelenik meg" - mondja az olasz rendező - "Valószínűleg valaki úgy gondolja, hogy az amerikai közönség még nem elég érett az effajta filmekhez." A Fox Searchlight nem nyilatkozott az ügyről.

Bántó meztelenkedés?

Michael Pitt, a film egyik szereplője szerint a meztelen jelenetek miatt nem szabadna cenzúrázni. A film nem sértő a közönségre nézve - érvel a színész. "Még az esélyt sem adják meg, hogy esetleg tényleg megbántódhassanak. Valószínűleg attól félnek, hogy a fiatalok elfogadják az adódó lehetőségeket."

Mi vagyunk azok, akiktől óvtak szüleink

A film célközönsége valóban a fiatalság; a The Dreamers egy ifjú amerikai tanulóról szól, aki összeköltözik egy párizsi testvérpárral, és ettől gyökeresen megváltozik az élete. A film a vadságról és a francia szexualitás ébredezéséről szól, a szerelmi háromszöget a fiatalok filmmániája foglalja keretbe. Az alkotás az 1960-as évek lázadó generációjáról szól, de kifejezetten a mai fiatalságot célozza meg.

"Azt kérdeztem magamtól, miért ne szólna a film pont azoknak az ifjaknak, akiknek a szülei éppen cenzúráznák azt." - mondta Bertolucci.

A rendező már korábban is vitákat váltott ki szexuálisan túlfűtött filmjeivel. Az 1972-ben készült Utolsó tangó Párizsban című munkája kezdetben szintén megosztotta a közvéleményt, a film azonban bizonyította értékeit, és mostanra kultuszfilmmé vált.