A hobbitok éve

2004.01.17. 17:54
Elégedettséggel töltötte el, hogy Neo életét áldozta az emberiségért? Örült egy rajzolt bohóchalacska kalandos megmenekülésének? Nem tudott kiegyezni a tarantinói vérözönnel? Hónapok óta Gollammal álmodik? Szavazatával most beolvashat a világ filmeseinek, vagy jóindulatúan megpaskolhatja kedvenc rendezője vállát.
A nagy nevek nyilvánvalóan figyelnek a közönség legkisebb rezdülésére is, hiszen a 2003-as évben kezdődött a filmbiznisz nagy stratégiaváltása. Az alkotók megelégelték a kulturális terület évezredes múltra visszatekintő hagyományait, amely energiáit újabb és újabb történetek kifundálására fordította. A szórakoztatóipar moguljai rájöttek: a befutott brandet a filmgyártásban hiba egyetlen használat után eldobni, ahogy új parfüm vagy autómodell bevezetésekor sem kreálnak rögtön másik márkát.

Nyereségvágyból elkövetetett sorozatok

Így hangszerelték újra a Terminátort, amelynek ez volt a harmadik része, csakúgy, mint a Taxinak, az Amerikai pitének, a Kémkölyköknek és a Lara Croft-sorozatnak. Második fejezetek készültek az X-menhez, a Bad Boyshoz, a Doktor Szöszihez és a Dzsungel könyvéhez.

A folytatás-láz még az eredetileg egyrészesre tervezett Kill Billt is elérte, amelynek piacra dobásába a gyártó csak úgy ment bele, ha Tarantino hajlandó két részre vágni filmjét.

Frodó és az amerikaellenesség

Bár a producerek biztos bevételeket könyvelhettek el a fenti akciókkal, az évre mégiscsak egy más szempontok alapján sorozatosított film, a Gyűrűk ura nyomta rá bélyegét. Tolkien regényfolyamát rajongói szerint lehetetlen feladat filmre vinni, így egyértelmű bravúr volt, hogy Peter Jacksonnak három részben sikerült összefoglalnia a történetet. A kedvező kritikák és a tetemes anyagi haszon mellett a tény, hogy az évet Frodóval kezdtük és zártuk, egyértelművé teszi: 2003 a hobbitok éve volt.

A sorozatláz egyébként elérte a művészfilmes világot is. Lars von Trier bemutatta Amerika-ellenesnek kikiáltott Dogville-trilógiájának első részét. Az, hogy a hivatalos magyar premier nem sokkal követte a Titanic fesztivál bemutatóját, jelzi: a magyar forgalmazók kezdik komolyan venni a szofisztikált és elitista filmrajongókat is. Így kerültek moziba rögtön a fesztivál után a Deus ex machina, a Lilja 4-ever, a Pók és az Otar elment című alkotások is.

Végletek

Idén próbálkozott először Amerika a kelet-európai létérzés megfilmesítésével (Gerry), de Hollywood inkább abban bizonyított, hogy akár egy telefonfülkényi helyen is képes torokszorító thrillert rendezni (Fülke).

Volt példa idén kisköltségvetésű film sikerére (Donnie Darko), és szuperprodukció bukására is (New York bandái). Jó vegyes év volt tehát, ami igencsak feltüzelte a szerkesztőségünkbe már-már bejáratosnak számító, filmfüggő angyalt és ördögöt, akik korábban már elmondták a véleményüket 2003 legjobb és legborzasztóbb magyar filmjeiről is. Most is könnyen kötélnek álltak, hogy segítsenek Önöknek eldönteni, kire is szavazzanak perceken belül.

A folytatások éve

Mátrix Újratöltve

Angyal: A Mátrix 2-ben tizenkilencszer annyi akciót, huszonháromszoros mennyiségű romantikát, háromszor annyi bölcselkedő aranyköpést és tizennégyszer annyi tréfát kap a néző a jegy áráért, mint a szenzációs első részben.

Ördög: Mintha a Wachowsky-testvérek egy viccet próbálnának a csattanó után tovább mesélni. Ó, hát ez csak egy amolyan átvezető rész, a végén majd minden összeáll! - mondták a Mátrix-rajongók, mikor a teremben kigyúltak a fények az Újratöltve után, majd felcsíptették orrukra a napszemüveget, vállukra dobták a bokáig érő fekete bőrdzsekit, és elindultak, hogy frissítsék a ruhatáruk, és valahonnan felhajtsanak egy abbékosztümöt.

Mátrix Forradalmak

Angyal: Neo a XXI. század első szuperhőse, és a végén szerencsére nem tudjuk meg a megoldást.

Ördög: Szado-mazo buddhizmus, szentimentális gépek és fröccsöntött Csillagok Háborúja-lépegetők a Mátrix-trilógia befejező részében, amiből nem tudunk meg semmit, legfeljebb, hogy a profit megöli a gondolatokat.

X-men 2

Angyal: Utalások erdejében tévelygő szuperhősök, politikai korrektség és iszlámellenes propaganda. Kék pikkelyes szuperlány, és szőrős szuperfiú harca egy jobb világért.

Ördög: Egy hét egy lakatlan szigeten Réz Andrással, vagy még egy béna képregény-adaptáció? Hát nem is tudom.

A Gyűrűk Ura - A két torony

Angyal: Csaták, mészárlások, ármány a mind nyomasztóbb Középföldén. A trilógia második része szerintem veri az elsőt, Gollam pedig minden idők legjobb animációs trükkje.

Ördög: Fontos jelenetek maradtak ki, a DVD-verzió sokkal ütősebb, mint a moziváltozat. A törpöket továbbra is elnyomják, ami nem is csoda, hiszen a filmipar kulcspozícióit köztudottan tündék foglalják el.

Charlie angyalai 2

Angyal: Push-up melltartót és körömcipőt viselő plázacicák megmentik a világot, és eközben még viccesek is.

Ördög: Hosszúra nyújtott videóklip, trükkipari prezentáció csupán a Charlie angyalai kényszeredett folytatása, sztori és poénok híján ráadásul annyira unalmas, hogy egy idő után visszasírjuk Szabad György napirend előtti felszólalásait.

Vicces vagy annak szánt

Kill Bill 1

Angyal: Uma Thurman bosszúálló Dorothyként végiggyalogol kung-fu filmen, Charlie angyalain és animén, hogy kivégezhesse egykori bandájának tagjait. Van itt minden, ami kell: dögös hősök, mindenféle műfajparódiák és eleven idézetek, mint a mezítlábas japán punkcsajbanda, elképesztő látvány, vicces vérengzések, és sok diszkózene. Ki ne ontaná szívesen a beleit a sárga kezeslábasban hadakozó Uma Thurman kedvéért?

Ördög: Tarantino hat évig hallgatott, ezt talán nem kellett volna még egy ideig megszakítania. A kardozások még okék, de miért nincs párbeszéd egyáltalán? Órákig bámulhatjuk a nagy iramban vérengző Uma Thurmant, aztán egyszer csak vége. Még szerencse, hogy két részbe vágták a filmet, így a másik felét nem muszáj végignézni.

Bazi nagy görög lagzi

Angyal: Muszaka, Metaxa és szerelem. Vicces független film az amerikai görögökről, amely megváltoztatta a hollywoodi értékesítési stratégiát: Tom Hanks, a film producere ötvenszeres hasznot zsebelhetett be. Ennyi néző csak nem téved!

Ördög: Ez a film csak attól független, hogy ronda a főszereplőnő, így a címkézés miatt még akkor sem tudnánk élvezni, ha a kommerszben szórakoztató lenne. A film második percében kitalálható az érdektelen történet, aminél csak a nem létező párbeszédek a nyomasztóbbak. A vőlegény ráadásul St Martin formalinban felejtett féltestvére, ami ha lehet, tovább rontja az összképet.

Good bye, Lenin!

Angyal: Végre egy laza német film, egy sikeres német film, egy német film, ami az Európai Filmakadémia nagydíját kapta, és szerte a világban tarolt. Ezek a jól megírt humoros jelenetek egy közhelytárat is elvinnének a hátukon.

Ördög: Mi vette eszét az Európai Filmakadémia zsűrijének, hogy hat díjat is adott ennek az elcsépelt, rendszerváltásos, berlini falas filmnek? Mintha Koltai Róbert és Török Ferenc együtt mutatták volna meg, mit tudnak a galaxis legborzalmasabb filmműfajában, a romantikus komédiában.

Ne csak rajongjon! hanem zajongjon!
Használja ki az idelenn látható lapozási lehetőséget! és szavazza meg az év legcsoffadtabb filmjét!