Aratott Nicholson és a fejszéje

2003.10.28. 12:21
"Here's Johnny!" - néz be vészjósló tekintettel és vigyorral Jack Nicholson az ajtón, miután fejszével betörte. Ez minden idők legjobb rémfilmes pillanata a brit Channel 4 tévécsatorna szavazásának végeredménye szerint.

A hét végén véget ért, hat hétig tartó szavazás a 100 legjobb rémisztő pillanatot rangsorolta. A nézők a szakértők által összeállított listából választhatták ki kedvenc horrorfilmjeik leghatásosabb pillanatát.

Jack Nicholson: Here's Johnny!A győztes részlet Stanley Kubrick filmjéből, az 1980-as, Stephen King regénye nyomán készült Ragyogásból való.

A történet szerint a Jack Nicholson alakította neurotikus férfi, Jack családjával télvíz idejére egy hotelban marad egyedül. Az író a bezártság hatására ámokfutóvá válik. Az említett jelenetben éppen a feleségéhez és gyerekéhez tör utat magának a fejszével. A híres mondatot Nicholson rögtönözte a forgatáson.

Nem nyerő a naturalizmus

A szavazás második helyezettje az 1973-as Ördögűző részlete, amikor a kis Regan feje hányás közben körbefordul, a harmadik a Spielberg által kitalált jelenet egy víz alatti lerágott fejről az 1975-ös Cápában, a negyedik az újszülött Alien kiszakadása John Hurt mellkasából Ridley Scott 1979-es A nyolcadik utas a haláljában, az ötödik Heather Donahue sírása a kis-költségvetésű 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlásban. Az első tízben az egyetlen mainak számító film az 1999-es Blair Witch Project.

A végeredmény szerint a nosztalgikus hangulat, a késleltetés és a pszichológiai feszültség népszerűbb a mostani trendnek megfelelő naturalisztikus ábrázolásnál.