A bevetés szabályai

2000.10.02. 16:49
Nem különösöbben érdekes, mégsem unalmas próbálkozás a hetvenes évek olcsó Menahem Golan-filmjeinek feltámasztására: közel-keleti téma, papírszagú díszletek, amerikai kommandósok, robbanások, hullahegyek.
A vérprofi ezredes nemzetközi botrányt provokál
Hodges ezredes (Jones) és Childers ezredes (Jackson) igazi jó barátok. Együtt szolgáltak - igen, ott! - Vietnámban, ahol ráadásul Childers ezredes még Hodges ezredes életét is megmentette (vagy fordítva). Na most, igaz, hogy ez a Hodges ezredes túlélte a vietnámi kalandot, de azért ez akkora sokk volt a számára, hogy inni kezdett, amiért le is fokozták és katonai ügyésszé tették, vagyis olyan pofává, amilyenek a Becsületbeli ügy-ben voltak, szóval, olyan katonává, aki katonák disznóságai után nyomoz.

Itt most ugrunk harmincegynehány évet, és 1996-ban kötünk ki, amikor is Childers ezredest Jemenbe küldik, hogy hozza ki a nagykövetet és családját a bennszülöttek által megostromolt követségi épületből. Childers ezredes ezt meg is teszi, ráadásul vérprofi módjára, igaz közben tüzet nyittat a tüntető tömegre és megölet 84 embert. Az ügyből nemzetközi botrány lesz, ráadásul az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója Childers ezredest akarja megtenni bűnbaknak, függetlenül a tényektőlŚvagyis attól, hogy a tömeg nem volt békés, sőt, kitartóan lőtte Childers ezredest és csapatát.

Az ügyből per lesz. Childers ezredes védelmét az azóta nyugdíjba vonult jóbarát, Hodges ezredes vállalja el. Útközben persze kiderül, hogy a tanúk rosszul emlékeznek, a bizonyítékok pedig egytől egyig eltűntek, kivéve azt a néhányat, amelyik terhelő. De hogy ne szaporítsam a szót, az esküdtek (szintén katonák) szeméről végül elszáll a rontás, meglátják a sok ravaszság mögött a Valóságot, a legtöbb pontban ártatlannak találják Childers ezredest, a gonosz nemzetvédelmi szakértőt pedig beperelik, elítélik és karóba húzzák.

A tanulságot illetően passzolok. Esetleg arról van szó, hogy a hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát. Talán. Anyway, ha amerikai volnék, biztosan odáig lennék ettől a mozitól: ahogy jönnek a helikopterek a sivatag felett, az égben elegánsan és erőt sugározva, az tényleg felemelő tudna lenni, vagy a védőbeszéd a végén, a becsületről, a harcosok tiszteletéről; de én csak egy szövetséges vagyok, és így már rögtön nem akkora kaland az egész.

A bevetés szabályai
Rules of Engagement, 2000
színes feliratos amerikai thriller, 128 perc
rendező: Williem Friedkin
szereplők: Tommy Lee Jones (Hayes Hodges ezredes)
Samuel L. Jackson (Terry L. Childers ezredes)

Ben Kingsley (Mourain nagykövet)
Blair Underwood (Lee kapitány)
Anne Archer (Mrs. Mourain)
Guy Pearce (Mark Biggs őrnagy)
Mark Feuerstein (Tom Chandler százados)
Philip Baker Hall (H. Lawrence Hodges tábornok)
Bruce Greenwood (William Sokal)
Nicky Katt (Hayes Hodges III)
Forgalmazza az InterCom