London 42 napra Budapestre költözik

2003.06.14. 20:42
Hollywoodi sztárok, biztonsági emberek, kamerák, és meglepően sok "nagyon örülök, hogy" Szabó István új vígjátékának sajtótájékoztatóján.

Egy fülledt pesti hétvége délelőtthöz képest meglepően nagy koncentrációban jelentkeztek az amerikai sztárok szombaton 10 órakor a Stefánia Palotában, ahol a sajtó prominens, és kissé dekoncentrált tagjait informálták Szabó István készülő új filmjének magyarországi munkálatairól.

Túlbuzgó biztonsági emberek, tolakodó fotósok, és megkésve érkező sajtóipari szakmunkások gyűrűjében érkezett a Being Julia című film két sztárja, Anette Bening, akit leginkább az Amerikai szépség hisztériás feleségeként ismerhetnek a magyar nézők, illetve Jeremy Irons, aki számos kitűnő és míves alakítása ellenére minden bizonnyal a Die Hard harmadik, New York-i epizódjának főgonoszaként él leginkább az emlékezetünkben.

A sajtótájékoztatón szintén megjelent a Sommerset Maugham Színház című regényéből készülő vígjáték alkotói triásza: Szabó István rendező, Koltai Lajos operatőr, és Robert Lantos producer.

Nem magyar sorskérdések

Nem magyar fájdalmak
Szabó István bevezetőül elmondta, hogy nagy kihívásnak érzi a filmet, mivel eddigi közép-európai és magyar sorskérdéseket taglaló alkotásaival ellentétben, ezúttal egy vígjátékot kell rendeznie. Éppen ezért a készülő film nem egy tipikus magyar alkotás lesz, reményei szerint a Being Julia-ban felvetett kérdéseket ugyanúgy értik majd Kecskeméten, mint Pekingben.

A film producere ismertette a forgatás várható menetrendjét, aminek értelmében az ötvennégy forgatási napból negyvenkettőt Magyarországon tölt majd a stáb. A harmincas évek Londonjának színházi világában játszódó vígjáték külső jeleneteit ugyan eredeti helyszíneken veszik fel, a műtermi felvételeket azonban Budapesten és Kecskeméten forgatják, így a filmben várhatóan feltűnnek majd az Astoria Szálló, a Moulin Rouge, a Gundel és a Radnóti Színház belső terei is.

Nagyon örülök hogy...

Színházi film
A Being Julia hősnője Julia Lambert, ünnepelt londoni színésznő, aki érzéki kalandba keveredik egy nála sokkal fiatalabb férfival. Szeretője később inkább egy korban hozzá illő ünnepelt naivát választ magának, akinek karrierjét azonban Julia érzéseit kihasználva próbálja egyengetni. Jeremy Irons a filmben Julia férjét alakítja.
Mindezek után Jeremy Irons kapott szót, hogy a "nagyon örülök, hogy Magyarországon forgathatok" üdvözlő szöveg elhadarását követően elmondja: azért vállalta el az alig 18 millió dollárból készülő, tehát hollywoodi mércékhez képest alacsony költségvetésű film főszerepét, mert így akar vezekelni, amiért sok pénzért sok rossz filmben játszott már, és egyébként is véleménye szerint az olcsó filmek valahogy mindig jobban sikerülnek.

Nem Király
A női főszereplő Anette Bening is a "nagyon örülök, hogy" kezdetű mondattal nyitott, majd hozzátette: szívesen dolgozik európai rendezők keze alatt, és szerencsésnek tartja magát, amiért felkérték a film főszerepére.

Király?

Egy rövid hatásszünet után a bulvársajtó ragadta magához a hatalmat, így jó pár "Milyen színészként egy színész férjét játszani?" illetve "Miért tartja fontosnak az AIDS elleni küzdelmet?" típusú kérdés záporozott az egyre vidámabb színészekre. Mindezekből csupán annyit érdemes megjegyezni, hogy a készülő filmben szerepet kapott Jeremy Irons fia is, az pedig csupán internetes rágalom, hogy az ötvenöt éves színész Királynak szólíttatja magát.

Fajsúlyosabb témákra terelve a szót, Koltai Lajos egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem érzi összeegyeztetetlennek a Sorstalanság és a sokkal könnyedebb témát feldolgozó Being Julia forgatásában vállalt szerepét, hiszen a Kertész Imre művéből készülő film előkészületei jól haladnak, már túl vannak a szereplőválogatáson.

Az utolsó kérdés utáni feszült csendben az alkotók még elmondták, hogy ugyan senki nem érdeklődött, de azért fontosnak tartják közölni, hogy a Being Julia előreláthatóan jövő ősszel kerül majd a mozikba.

Ezek után Jeremy Irons még kiosztott néhány aláírást az eddig magukat újságírónak álcázó rajongóknak, pózolt pár pillanatig a vizuális média képviselőinek, majd az autogramvadászok által már-már bántóan megkímélt Anette Beninggel az oldalán csendben távozott. A fotósok egészen az autóig kísérték őket, sokak szerint a sztárok még integettek is az őket búcsúztató újságíróknak, de ezt az információt később senki sem tudta megerősíteni.

Amerikai sikerfilm?
Míg Szabó István legutóbbi Szembesítés című filmjét a téma és a bonyolult cselekmény miatt egyetlen cég sem forgalmazta, addig a könnyedebb témájú Being Julia című vígjáték jogait már a forgatás előtt megvásárolta az igényes rétegfilmekre szakosodott Sony Pictures Classic, így az alkiotást már biztosan bemutatják az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Angliában, Új-Zélandon és a Dél-Afrikai Köztársaságban is. A magyarországi forgalmazó az Intercom lesz.