Túl súlyos problémák

2000.11.17. 15:40
Egyes felmérések szerint az amerikaiak 65 százaléka helytelenül táplálkozik, 12 százalékuk egyenesen durva súlyfelesleggel küszködik. A Bölcsek kövére című vígjáték második menete ezt a szűknek egyáltalán nem mondható réteget válaszotta célközönségnek, mivel egyetlen üzenete van: fogyókúrázni márpedig teljességgel felesleges.

A száz kiló műhájjal megpakolt Eddie Murphy
A szitkozódó olvasói e-maileket elkerülendő, mindjárt az elején leszögezném, hogy jelen írás célja Eddie Murphy új alkotásának bírálata és nem a túlsúlyos emberekről szóló buta viccek terjesztése. Nem én, hanem éppen a Bölcsek kövére 2 az, amely minden magamutogató toleranciája ellenére gúnyolódik az elhízáson.

A történet egy hírhedten súlyos család egyetlen értelmiségi tagjáról szól, aki egy ismeretlen amerikai egyetemen küzd tanszékvezetőként a genetika démonjaival. Valamely általam nem ismert, de az első részben valószínűleg megindokolt biológiai hókusz-pókusz folytán testet ölt főhősünk sovány, ámde annál gonoszabb énje, hogy vékonyka lábacskáival ott tegyen keresztbe, ahol csak tud.

A nézőt meg szirupagyú titkárnőnek nézik

Természetesen a cselekmény tudományos alapjai legfeljebb annyira kidolgozottak, mint Zámbó Jimmy felsőteste, mivel a forgatókönyvírók ilyen jelentéktelen részletekre nem fordítottak figyelmet, minden energiájukat a kacagtató jelenetek kidolgozására összpontosították.

A film fingós poénjain alighanem külön kreatív csapat erőlködött és az öregkori szexualitást érintő vicceken is érezhető az izzadságszag.

A filmcsinálók azt a nyálas tinilapokól ismert hazug közhelyet is igyekeznek belénk sulykolni, hogy a szerelemben csak a belső értékek számítanak. Janet Jackson és a száz kiló műhájjal felpakolt Eddie Murphy románca láttán úgy éreztem, hogy miközben engem, a nézőt szirupagyú titkárnőnek néznek, vérig sértik a való világ akadályait nap mint nap megszenvedő túlsúlyos embertársainkat is.
Mindezen mit sem segít a néhány, véletlenül jól eltalált poén, vagy Eddie Murphy amerikai vígjátékokhoz képest bravúros színészi játéka a tucatnyi szerepben.

A filmet tehát csak azoknak ajánlom, akik szeretnék felfrissíteni igénytelen, közönséges viccekből álló gyűjteményüket. Ők viszont biztosan nem fognak csalódni.

Bölcsek kövére 2 - A Klump család, 2000
színes magyarul beszélő amerikai vígjáték, 106 perc
rendező: Peter Segal
szereplők:
Eddie Murphy
Janet Jackson
Larry Miller
John Ales

Forgalmazza az UIP - Duna Film