Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Napóleon-film: bemutató ősszel

2002.02.28. 13:45
Várhatóan szeptemberben, vagy legkésőbb októberben mutatják be a televízióban a többszörös koprodukcióban, magyar részvétellel készült Napóleon-filmet. A francia császár életét feldolgozó alkotás főszerepeit Christian Clavier, Gerard Depardieu és John Malkovich játssza.
André Szöts pruducer az MTI-nek elmondta: a bemutató időpontjáról még egyeztetéseket folytatnak a Magyar Televízióval, illetőleg a film készítésében közreműködött francia-kanadai-német-olasz-osztrák és angol partnerekkel.

Költségvetési huzavona

Gérard Dépardieu
A produkció képviselői - köztük André Szőts - a napokban írják alá a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával (NKÖM) azt a szerződést, amely véglegesíti a kulturális tárca anyagi szerepvállalását a filmben - jelezte. A producer a film anyagi hátterére vonatkozóan megjegyezte, hogy a kezdeti tárgyalásokhoz képest az Országos Rádió- és Televízió Testülettől (ORTT) - a Mafilm ígéretei alapján - nem érkezett közvetlen anyagi hozzájárulás; az előzetes információk szerint a Mafilm 150 millió forintos támogatást remélt elnyerni pályázati úton az ORTT-től. A filmgyártó vállalat kapott ugyan támogatást az ORTT-től, de azt fejlesztésekre költhette - fűzte hozzá.

André Szőts tájékoztatása szerint a produkcióból "kiesett" 150 millió forintot ő maga, illetve a francia koprodukciós partner hitelezte meg. A producer korábbi tájékoztatása szerint tavaly év elején, január 29-én szóbeli megegyezésre jutottak a Mafilm és a kultusztárca képviselőivel egy globális, 450 millió forintos támogatásról.

Az akkori megállapodás értelmében az NKÖM a Gazdasági Minisztériummal közösen 300 millió forintot nyújt a produkcióban résztvevő Mafilmnek. A kultusztárca ebből 260, a gazdasági tárca pedig 40 millió forintot áll.

Waterloo Magyarországon

Az Yves Simoneau francia-kanadai rendező irányításával készülő Napóleon-film stábja tavaly szeptember 3-tól október 10-ig forgatott Magyarországon. A stáb Tapolcán és Devecser mellett, Ódörögdön, a Szigetközben számos fontos jelenetet rögzített, többi között a waterloo-i és az austerlitzi csatát, a jénai francia hódítást.

A magyarországi forgatás után a stáb Marokkóba települt át, majd egy kisebb csoport Szent Heléna szigetére utazott, és még karácsony előtt rögzítettek egyes jeleneteket. André Szőts ismertetése szerint az utolsó forgatási napokat február elején teljesítette a stáb Kanadában, ahol télen játszódó jeleneteket vettek filmre.

Szöts kitért arra is, hogy a forgatások közben már megkezdték az utómunkákat, így a négyrészes filmből kettőt már befejeztek. A francia császár életét bemutató négyrészes, egyenként száz perces televíziós filmben Napóleont Christian Clavier alakítja, a főbb szerepekben Gérard Dépardieu, John Malkovich és Isabella Rossellini látható.