Aliz
6 °C
14 °C

Botrány Cannes-ban

2002.05.25. 16:18
Rosszullétek, felháborodott kivonulások és lelkes taps kísérte a francia Gaspar Noé "Irréversible" című filmjének vetítését a cannes-i filmfesztiválon. A cannes-i fesztivál vasárnap kiosztásra kerülő Arany Pálma díjáért versengő alkotások sorában bemutatott "Irréversible" (megmásíthatatlan, jóvátehetetlen) című film vetítésén mintegy húsz néző rosszul lett, további 250 néző pedig tüntetően elhagyta a vetítőtermet.
A film hosszan mutat egy jelenetet, amelyben elborzasztó durvasággal megerőszakolnak egy nőt, akit az olasz Monica Bellucci alakít. Egy másik jelenet során egy homoszexuális férfiak által látogatott bárban, ugyancsak hosszan, és a kamerát a szörnyű részletekre összpontosítva, agyonvernek egy férfit.

A vetítésről kivonuló nők némelyike szánalmasnak minősítette a filmet, mások értetlenségüknek adtak hangot: "hogyan válogathatták be ezt a filmet a versenyfilmek közé?!". Egy hölgy, aki végignézte a filmet, így vélekedett: "Nulla, semmi, üres hivalkodás. Semmi nincs benne Monica Bellucci szépségén kívül". Volt aki az erőszakkal való egyetértést vélte kiolvasni a filmből.

Az a közel 2200 néző azonban, aki nem vonult ki, és nem lett rosszul, felállva, tapsolva ünnepelte a vetítés végén a jelen lévő alkotókat: a rendezőt, Belluccit és a két francia férfi főszereplőt: Vincent Casselt és Albert Dupontelt.

Döbbenetes film a szó minden értelmében, de igazi mozi - értékelte a látottakat egy francia mozitársaság vezetője. - Semmi jelentősége annak, hogy egy csomóan elmentek a film közepén. Százával ismertem olyanokat, akik képtelenek végignézni egy igazi klasszikus alkotást - tette hozzá.

Pierre Lescure, a Canal Plus tévécsatorna egykori elnöke nagyszerű filmnek találta Noé alkotását. "A mozi nem semleges művészet." - hangsúlyozta. Az erőszakos jeleneteknél a nézők közül sok nő eltakarta az arcát, hogy ne lássa a filmvásznat, néhány férfi pedig botrányosnak, szégyenletesnek, betegesnek kikiáltva a rendezőt, fenyegetőzni kezdett: "Várj csak, majd veled is ezt fogják csinálni..."

A film vetítését megelőzően a fesztivál szervezői figyelmeztették az érzékenyebb idegzetűeket, hogy kemény látványban lesz részük. Franciaországban szombattól a mozik is játsszák a filmet, de csak 16 éven felülieket engednek be a vetítésekre.

Cinematrix

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?