Brit történészek hadat üzentek Hollywoodnak

2004.08.02. 10:15
"A hollywoodi filmek groteszk módon elferdítik a történelmet és ezzel Nagy-Britannia nemzeti identitását is rombolják" - idézte a Reuters az elkeseredett brit tudósokat.
Az English Heritage (Angol örökség) elnevezésű brit kormányhivatal vezetője elmondta, hogy a filmesek "pongyola" és "sablonos" módszerei összezavarják az angol fiatalok történelemtudását.

"A gyerekek többsége ma úgy kerül ki az iskolából, hogy alig van fogalmuk az angol történelemről" - magyarázta Simon Thurley. "Gyakran a filmekhez fordulnak és nem mindig kapnak hiteles válaszokat. Ez pedig komoly gond."

Antony Beevor, számos történelmi témájú bestseller szerzője az Independentnek nyilatkozva elmondta, hogy különösen a brit történelmi személyek amerikanizációja jelent nagy problémát.

"Nem lehet amerikait csinálni a világ összes hőséből" - méltatlankodott Beevor.

Rossz példák

Történészek a Ryan közlegény megmentését, az U-571-et, és a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című filmet hozták fel elsőszámú példának.

A második világháborús normandiai partraszállást feldolgozó Ryan közlegény megmentésében szó sem esik a brit és a többi szövetséges csapatokról, míg az U-571-ben az eredetileg brit tengeralattjáró tiszteket is amerikaiakkal helyettesítették. A Robin Hoodot azzal vádolják, hogy meghamisítja az angolok középkori történelmét.

Beevor szerint ez a hozzáállás "szégyentelen és teljesen felelőtlen - a történelem groteszk elferdítése."

A görögök sem maradhatnak ki

Bettany Hughes, az ókor szakértője azt is hozzátette, hogy Hollywoodban nem csak a brit történelemmel bánnak mostohán.

"Az álomgyár szörnyű bűnöket követett el a történelemmel szemben. A Trója például nem más, mint a tények megcsúfolása; hemzseg a hibás történelmi utalásoktól. A filmben a halott, görög-római ruhába öltöztetett hősöket a szemhéjukra helyezett pénzérmével hamvasztották el - igaz, ebben az időben a pénzt még fel sem találták."