Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Török-német film kapta az Arany Medvét

2004.02.14. 16:50
Kapcsolódók (5)
Fatih Akin filmje a közönség és a zsűri tetszését is elnyerte az 54. berlini filmfesztiválon. Ugyancsak népszerű a Good bye Lenin és az '54-es labdarúgó világbajnokság döntőjét feldolgozó film, bár ezeket a szakma megvetése övezi.
A török származású német rendező, Fatih Akin Gegen die Wand (A fallal szembe) című filmje nyerte az 54. berlini filmfesztivál, a fődíját, az Arany Medvét.

Birol Uenel és Sibel Kekilli
Fatih Akin: Gegen die Wand
Akin egy hamburgi török nő történetét meséli el, aki látszatházasságra lép, hogy elmenekülhessen a konzervatív szülői házból. Akin a második generációs, Németországban élő törökök problémáit is beleszőtte filmjébe, amelyet a közönség is nagyon szeretett.

Lenin és a berni csoda

Német film utoljára 1986-ban kapott nagydíjat Berlinben: Reinhard Hauff Stammheim című filmje érdemelte ki a legfőbb elismerést. A német film feljövőben van.

A szakma kevésbé, a hazai közönség annál inkább rajong az utóbbi időben a német filmért, amelynek hírnevét olyan alkotások öregbítik, mint a Good bye, Lenin, vagy az 1954-es svájci labdarúgó világbajnoki döntő (Németország-Magyarország 3:2) idején játszódó A berni csoda. Mindkét film több millió nézőt csábított a mozikba.

Theron, Moreno, Hendler

A legjobb női alakításért járó Ezüst Medvét megosztva kapta a dél-afrikai Charlize Theron és a kolumbiai Catalina Sandino Moreno. Az Oscar-díjra is jelölt Theron a Szörnyeteg (Monster) című amerikai filmben sorozatgyilkos prostituáltat alakít, míg kolumbiai kolléganője Joshua Marston filmjében (Maria, Llena eres de gracia) a kábítószer-kereskedelem révén próbálja magának kicsikarni a boldogságot.

A legjobb férfialakítást a zsűri szerint az uruguay-i Daniel Hendler nyújtotta (El Abrazo Partido). A film egy fiatal argentin és Izraelbe kivándorolt édesapja fájdalmas találkozását meséli el. A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét a koreai Kim Ki Duk (A szamaritánus) vihette haza.

A svéd Björn Runge filmjének Om Jag Vaender mig om (Hajnali szürkület) színészegyüttese nyerte el a kiemelkedő művészi teljesítménynek járó Ezüst Medvét. A mű a legjobb európai filmnek járó, Marlene Dietrich emlékét idéző kitüntetést (A kék angyal) is megkapta. A legjobb zenét Banda Osiris szerezte Primo Amore (Az első szerelem) című Matteo Garrone-filmhez.

Dealer a fórumban

A Berlinale versenyprogramjában 23 film indult, magyar ezúttal sem volt közöttük. A Fórum szekcióban vetítették Fliegauf Benedek Dealer című alkotását; a fiatal magyar rendező tavaly Rengeteg című filmjéért Wolfgang Staudte-díjat kapott Berlinben.

A versenyprogramot megítélő zsűri elnöke Frances McDormand, a Coen testvérek kedvenc színésznője volt.