Adrien Brody játssza Robert Capát

2003.11.12. 10:55
Menno Meyjes, a Max rendezője a világhírű magyar származású fotósról, Robert Capáról készít filmet- írja a Cinematrix. A főszerepet az idén Oscar-díjat nyert Adrien Brodynak kínálta, Capa szerelmét, Gerda Tarót pedig Natalie Portmannel szeretné eljátszatni.
Gerda Taro és Robert Capa
Capa 1913-ban Budapesten született Friedmann Endre néven, majd 1931-ben a baloldali mozgalmakkal való flörtölése miatt kénytelen volt elhagyni Magyarországot. Először Berlinbe menekült, de az erősödő antiszemitizmus miatt Párizsba állt tovább. Ott ismerkedett meg a Németországból emigrált fotóssal, Gerda Pohoryllesszel, aki kitalálta az új imidzsüket. Gerda a Ponoryllesről a hangzatosabb Taróra változtatta vezetéknevét és titkárnőnek adva ki magát egy "híres amerikai fotós, bizonyos Capa" képeiként árusította Friedmann felvételeit. Így Capa kitalált személyén keresztül figyeltek fel a sajátos látásmóddal fényképező Friedmannra, aki hamarosan magazinszerződést kapott, hogy tudósítson a spanyol polgárháborúról.

Capa 1938-ban a japán-kínai háború eseményeit is megörökítette, majd a Life magazin fotóriportereként az afrikai és az olaszországi hadszíntereket járta be. Ott volt a normandiai partraszállásnál, majd Indokínában, ahol a halál is érte: 40 évesen aknára lépett a vietnami Thai Binhjben. Capa utolsó éveiben a háborút egy öregedő színésznőnek tartotta, aki egyre kevésbé érdekes és egyre veszélyesebb.

Robert Capa
Meyjes a filmben nem Capa teljes életútját kívánja bemutatni, hanem Capa és Taro hullámzó, hol szenvedélyesen szerelmes, hol pusztán baráti kapcsolatára összpontosít majd, amely nem tarthatott sokáig: Taro Madrid ostromában fotózás közben életét vesztette. Capának sok viszonya volt Gerda halála után, többek között Ingrid Bergmannal is, de tartós kapcsolat csak Gerdához fűzte.

A film mögött, a Maxhez hasonlóan, a kanadai Andras Hamori (A napfény íze egyik producere) H20 Motion Pictures nevű cége áll, amely az áprilistól forgó filmet a Pandora Internationallel együtt fogja gyártani. Capa és Hamori nem az egyetlen magyar tényező a filmben: a főszerepre felkért Brody fotográfus édesanyja, Slyvia Plachy is Magyarországon született.

Cinematrix