Mégsem lesz jogsértő a filmbemutató

2003.09.25. 09:47
Az MMKA kamatmentes hiteléből kapnak fizetést a Jött egy busz alkotói. A rendezők örülnek, a producer szerint azonban nincs is végleges megállapodás.
Mégsem akadályozza meg az öt magyar rendező filmjük bemutatását, miután szerdán megegyezés született a stábok elmaradt bérének kifizetéséről. A terv szerint a gyártó Nextreme Film a Magyar Mozgókép Közalapítvány által nyújtott 15 millió forintos kamatmentes kölcsönből pótolja a hiányt.

Pénzért filmet akció

A Filmjus közvetítésével született megállapodás elejét veszi annak, hogy a gyártó a szerzői jogok megsértésével vetítse a Jött egy busz című filmet.

Az MMKA kölcsöne fedezetéül Budai György cégének tulajdonában lévő filmek jogait kérte, tudtuk meg Török Ferenctől. A rendező, aki Mundruczó Kornéllal és Pálfi György gyártásvezetőjével, Galambos Zoltánnal együtt a filmeseket képviselte a tárgyaláson elmondta, a megállapodás szerint a produkciós cégnek egy éven belül kell visszafizetnie a kölcsönt.

Az állami pénz a Nextreme kikerülésével egyenesen a kifizetetlen stábtagokhoz kerül majd. Török ezt megnyugtató megoldásnak találta, mivel mint elmondta, munkatársai egy részétől annak ellenére tagadták meg a fizetést, hogy stábjával nem lépték túl az előirányzott keretet.

Nyitottság

"Nyitottak vagyunk az MMKA jogászának javaslatára, de ez még nem a végleges megoldás" - mondta a Nextreme Filmet képviselő Langó Károly. A tervet a külföldi útjáról csütörtökön hazatérő Budai György fogja ugyanis majd elfogadni vagy elutasítani.

Langó elmondta, hogy szerdán csak szóbeli megállapodások születtek. A Nextreme egy hét "türelmi időt" kapott, azaz jövő hét keddre vagy szerdára kell végleges megoldással előállniuk. Addig még megvizsgálják, milyen egyéb módon értékesíthetnék a Kalózok, a Nexxt, a Kísértések és a Jött egy busz szerzői jogait.

Nem igaz

Az MMKA jogásza, Dr. Hevesi T. János szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében cáfolta mind Török, mind Langó egyes állításait. A négy pontba szedett jegyzék szerint az ügy koránt sem jutott még nyugvópontra, megoldást október első hetére jósol az ügyvéd.

Az MMKA jogászának levele
1. Nem igaz az az állítás, hogy szerdán megegyezés született a stábok elmaradt pénzének kifizetéséről.
2. Az alapítvány összegszerűen és más módon sem vállalt - a megelőző már létrejött szerződéseken kívül - egyéb kötelezettségeket az alkotással kapcsolatban.
3. Előadottak szerint nem igaz az az állítás sem, hogy egy éves visszafizetési határidő lenne a "kölcsön" visszafizetésére.
4. Nem igaz az az állítás, hogy szerdán szóbeli megállapodások születtek, csak tárgyaltak az említett felek, a Filmjus segítségével és közreműködésével a következő hét közepére kialakítandó megoldási javaslatokról a pontos adatok ismeretében és immáron a producer bevonásával.