Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A Disney betiltaná a Bush-rágalmazó filmet

2004.05.06. 16:13
A Bush és Bin Laden kapcsolatát bizonygató film Oscar-díjas és mellesleg Bush-gyűlölő rendezője, Michael Moore a szólásszabadságot félti. A Disney szerint a rendező egyébként egy nevetséges PR-bohóc.
A középiskolai vérengzésről forgatott dokumentumfilmjével világhírnevet és Oscar-díjat szerzett Michael Moore újabb munkáját mesterségesen keltett botránnyal akarja eladni, állítja a Disney. A negédes gyermektörténetekre szakosodott cég fő problémája azonban a film kényes témája.

Moore is azt állítja, a Disney valójában politikai megfontolásokból tartaná dobozban a Fahrenheit 911-et, mivel az a jelenlegi amerikai kormányzat piszkos ügyeit tárja fel. A filmben többek közt szó van arról, hogy a Bush család Oszama Bin-Ladentől is kapott anyagi támogatást.

A leleplezés értékét ugyanakkor csökkenti, hogy egy ideje köztudott, Moore filmsikerében, a Kóla, puska, sültkrumpliban a dokumentumként bemutatott felvételek valójában megrendezett jelenetek voltak. Ráadásul a nyíltan Bush-ellenes rendező vádjait - elfogulatlanságot messze elkerülő stílusban - már publikálta Hülye fehér ember című könyvében.

PR-bohóc?

A Disney szerint a rendező 2003 májusa óta tudja, hogy nem járulnak hozzá a forgalmazáshoz. A publicitás miatt azonban csak most, a tervezett Cannes-i bemutató előtt állt ki a nyilvánosság elé, írta a BBC. A Disney a vádak mellett "PR-bohócnak" nevezte a rendezőt.

Bush és néhány befolyásos Szaud Arábiai család - köztük Bin Ladenék - kapcsolatát bizonygató filmet a Disney-hez tartozó Miramax forgalmazná. A Disney ezért úgy vélte, hivatalosan megtilthatja leányvállalatának a film piacra dobását.

Moore szerint azonban "nyitott és szabad társadalomban" ilyesmi nem fordulhat elő. Ezen a véleményen lehetnek a Miramax vezetői, Harvey és Bob Weinstein is, akik hajlandóak lennének bemutatni a Fahrenheit 911-et.

Egyelőre nem világos, hogy ezt megtehetnék-e. A Miramaxot tíz éve birtokló Disney szabályai szerint egyes esetekben, például a korhatáros filmeknél lehetőségük van megtagadni a bemutatást. A New York Times tudósítása szerint a Miramax azonban kétli, hogy Moore filmjére alkalmazható lenne ez a kitétel.

Állóháború?

"Az egy éve folyó vita mutatja, milyen nehéz ebben az országban olyan művet létrehozni, amely felháborítja a döntéshozókat" - jegyezte meg Moore, aki ugyanakkor biztos benne, hogy a Fahrenheit 911 nyártól látható lesz.

A Miramax szóvivője, Matthew Hilzik is pozitívan nyilatkozott a New York Times-nak: "Jelenleg is folynak a megbeszélések a Disney-vel. Reméljük, sikerül barátilag megoldást találni a problémára".

A bizakodó nyilatkozatok azonban kevéssé tűnnek megalapozottnak a Disney kijelentésének tükrében. "2003 májusában világossá tettók Moore ügynökének és a Miramaxnak is, hogy nem járulunk hozzá a bemutatóhoz. Álláspontunk azóta sem változott" - mondta a cég szóvivője.

Fortélyos félelem igazgat?

Moore ügynöke, Ari Emanuel szerint a Disney attól tart, hogy a belemenős, politikai film adózási megszorításokat vonhat maga után. A feltételezést a Disney természetesen tagadta. "Semmi ilyesmiről nem volt szó. Ez nevetséges" - mondta a negédes gyerekfilmek gyártójának szóvivője.

A Disney egyszerűen nem akar a választási küzdelem közepén előjönni egy olyan filmmel, amely politikai állásfoglalásként is értelmezhető. "Nem vagyunk partizán cég" - idézte a Disney-t a BBC. Az állóháborút a Miramax oldhatja fel, mivel más cégekkel is tárgyalásokba kezdett a film forgalmazásáról.