Moore Bush-ellenes filmje győzött Cannes-ban

2004.05.22. 20:11
Az amerikai Michael Moore-nak adták át az Arany Pálmát Fahrenheit 9/11 című dokumentumfilmjéért az 57. Cannes-i Filmfesztivál szombat esti díjkiosztó ünnepségén a Filmpalotában. A főbb díjakat a Quentin Tarantino vezette zsűri távol-keleti művészeknek ítélte.
Michael Moore a 2001. szeptember 11-i Egyesült Államok-beli terrortámadásokról szóló filmjével nemcsak a Bush ellenes hangulatot fokozta a május 12-23-ig tartó
Tarantino, Moore és az Arany Pálma
"Mit tettetek? Le vagyok taglózva! Köszönöm!" - mondta a bejelentést követő tízperces ováció után a Fahrenheit 9/11 rendezője. "Ezzel gondoskodtok arról, hogy az amerikaiak is megnézzék ezt a filmet" - utalt Moore arra, hogy a Disney-hez tartozó Miramax stúdió nem vállalta a forgalmazást, így a tervezett július 4-ei amerikai bemutató ténye kétséges lett.

Moore tavaly már részt vett a Kóla, puska, sültkrumpli Oscar-díjas dokumentumfilmjével a cannes-i információs vetítéseken, de arra, hogy a tizennyolc versenyfilm közül egy dokumentumfilm győzzön Cannes-ban, Jacques Cousteau 1956-os filmje, a The Silent World óta nem volt példa.

Aratott a Távol-Kelet

Igazuk lett azoknak is, akik a zsűrielnök Quentin Tarantino Ázsia-imádata miatt távol-keleti nyertesekre tippeltek, ha nem is Wong Kar-Wai science-fiction-e, a 2046 kapta az Arany Pálmát, de a zsűri nagydíját már a dél-koreai Pak Csan Wook Nobody Knows-ban egy tokiói prostituált legnagyobb törvénytelen gyermekét alakította. A legjobb női színész díját a hongkongi Maggie Cheung vette át az Olivier Assayas rendezte, Clean című filmben megformált drogos nő szerepéért.

Az elpusztíthatatlan házinéni és a kifütyült thai film

A legjobb rendezés díját a francia színekben induló, algériai születésű Tony Gatlif, a kétszeres César-díjas zenész nyerte az Exils című road-movie-s művészfilmért, ami egy szerelmespár Franciaországból Algériába tartó utazását meséli el.

Zhang Ziyi, Tony Leung, Carina Lau, és Takuya Kimura
A zsűri egyik díját a Maladie tropical című thaiföldi film kapta, rendezője, a chicagói művészeti intézetben tanult, 34 éves Apitcsatpong Viraszethakul a díjátadón hangsúlyozta, hogy műve az első thaiföldi filmalkotás, amely eljutott Cannes-ba. Arra, hogy a kisvárosi homoszexuális szerelmet és a misztikus dzsungelbeli tigrisvadászatot ábrázoló darab milyen visszatetszést keltett a fesztivál közönségében kedden este, ezúttal nem reagált. Mindenesetre elhamarkodott volt Viraszethakul akkori kijelentése, hogy csak Thaiföldön értékelik a hazai fiatal generáció filmjeit.

Irma P. Hall amerikai színésznőnek ítélték a fesztivál zsűrijének másik díját, a Ifjúsági Díjban (Prix de la Jeunesse) részesült, amit a magyar rendező tegnap délután vehetett át.

A legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát a román Catalin Mitulescu Trafic című művének ítélték, a Nyikita Mihalkov orosz rendező vezette rövidfilmes zsűri díját a belga Jonas Geirnaert rajzfilmje, a Flatlife kapta.