Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Gus Van Santté az Aranypálma

2003.05.25. 22:12
Az amerikai Gus Van Sant "Elephant" című filmje nyerte az 56. Cannes-i Filmfesztivál Aranypálma-díját a nagyfilmek kategóriájában. Az 50 éves alkotóművész kettős sikert aratott, neki ítélték a legjobb rendezőnek járó díjat is.
A cannes-i Filmpalotában vasárnap este hirdették ki a világ egyik legrangosabb mozis versenyének végeredményét. A 12 napos rendezvénysorozaton 13 ország húsz nagyjátékfilmje vetélkedett az elismerésért.

A díszünnepségen Monica Bellucci olasz színésznő, a fesztivál háziasszonya szólította a színpadra a díjakat átadó filmsztárokat.

A győztes film alkotójának Isabelle Huppert francia színésznő nyújtotta át az Aranypálmát. Az Elephant egy átlagos amerikai középiskolában játszódik, ahol mindaddig semmi említésre méltó nem történik, amíg egy napon két diák, minden látható ok nélkül le nem mészárolja iskolatársait. A megrendítő történet szereplőinek többségét amatőrök alakítják.

A legjobb rendezőnek járó kitüntetést Geraldine Chaplin kezéből vette át az amerikai rendező. Gus Van Sant látható megindultsággal fogadta a kivételes elismerést, s bár köszönőszavait saját nyelvén mondta el, a végén Vive La France! (Éljen Franciaország!) szavakkal fejezte ki háláját.

A cannes-i Nagydíjat a török Nuri Bilge Ceylan Uzak című alkotásának ítélték, s e film két szereplője, Muzaffer Ozdemir és Mehmet Emin Toprak, megosztva kapták meg a legjobb férfi szereplő kitüntető címet. Toprak nem sokkal ezelőtt, autóbalesetben életét vesztette.

A fesztivál benjáminja, a 23 éves Samira Makhmalbaf iráni rendezőnő a Zsűri díját kapta a tálibok utáni Afganisztánban játszódó "At Five in the Afternoon" (Délután ötkor) című filmjéért.

A legjobb női alakítást a zsűri megítélése szerint a kanadai Marie-Josée Croze nyújtotta honfitársa, Denys Arcand rendező The Barbarian Invasion (Barbár invázió) című művében. Arcand ezért a moziért a legjobb forgatókönyv díját vitte el.

A rövidfilmek kategóriájában az ausztráliai Glendyn Ivin "Cracker bag" című rendezése aratta le a pálmát. A zsűri különdíját a francia Juan Solanas "L'homme sans tete" (Fej nélküli ember) című filmjének ítélték.

Az idei cannes-i verseny nagy meglepetése volt, hogy a legesélyesebbnek számító dán Lars von Trier (a 2000-es fesztivál győztese) "Dogville" című, minden szempontból formabontó filmje semmilyen kategóriában nem nyert. Általános vélemény szerint a film főhősnője, Nicole Kidman Oscar-díjas ausztrál filmcsillag egészen kivételes teljesítményt nyújtott az Amerikában játszódó, közel 3 órás játékfilmben.

Az 56. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában magyar film nem indult. A Kritikusok Hetében Politzer Péter Gránátok című kisfilmjét, a Rendezők Kéthete szekcióban Mundruczó Kornél A 78-as Szent Johannáját mutatták be.