Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Rasszista filmet pénzel Spielberg?

2004.09.17. 14:51
A Cápamese című rajzfilm olasz-amerikai szervezetek szerint megerősíti az olaszokkal kapcsolatos negatív sztereotípiákat. Robert De Niro után Spielberget is támadják a film miatt.
Továbbgyűrűzik az a botrány, amelyet az olasz származású amerikaiak keltettek a Cápamese című animációs film miatt. Az olasz-amerikaiak azt kifogásolják, hogy a mesében szereplő maffiózó cápák tipikus olasz tulajdonságokkal bírnak, pontosabban: az olaszokkal kapcsolatos közkeletű negatív sztereotípiákat testesítik meg. Korábban Robert de Nirót támadták, amiért jellegzetes hangját kölcsönzi a maffiózó cápák keresztapjának, Don Linónak, most pedig a filmet gyártó DreamWorks stúdió egyik tulajdonosát, Steven Spielberget vették célba.

"Képmutató magatartás, ha egy olyan ember támogatja ezt a filmet, aki mindig látványosan síkra száll az etnikai sztereotípiák és a hátrányos megkülönböztetés ellen" - fogalmaz az egyik olasz-amerikai szervezet nyilatkozata, arra utalva, hogy a zsidó származású Spielberg évek óta időt és fáradságot nem kímélve küzd az előítéletek ellen.

De Niro karaktere, Don Lino a Cápamesében
A támadás hatására a DreamWorks hivatalos nyilatkozatban vette védelmébe a Cápamesét, mondván: ugyanúgy a popkultúra közkeletű toposzait parodizálja, mint a Shrek és folytatása, tehát nem kell véresen komolyan venni. Azt is hozzátették mentegetőzésképpen, hogy a maffiózó cápák jó része a cselekmény során pozitív megvilágításba kerül, tehát a víz alatti animált gyilkosok társasága végtére is nem vet rossz fényt az olasz-amerikaiakra.

Robert De Niro is kapott

"Spielberg dollármilliókat keres majd ezen a filmen. Egy olyan filmen, ami sértő és hamis képet fest az Amerikában élő olaszokról. Gyerekek millióihoz jut majd el az üzenet, hogy gengszterek vagyunk" - jelentette ki nemrégiben Dona de Sanctis, az Olaszország Amerikai Fiai elnevezésű szövetség helyettes vezetője.

Az Olaszország Amerikai Fiai faxot is küldték Silvio Berlusconi olasz miniszterelnöknek, hogy a cápamesében nyújtott alakítása miatt megakadályozzák De Niro állampolgárrá avatását.

"Semmit sem tett azért, hogy az olasz kultúrát népszerűsítse az Egyesült Államokban. Éppen ellenkezőleg; meggyőződésünk, hogy felelőssé tehető az olaszok negatív megítéléséért világszerte" - tette hozzá de Sanctis.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!