Két nap - egy rövidfilm

2001.02.09. 14:53
Február 7-8. között rendezte a Celluloid Műhely első nyílt napjait, ahol minden érdeklődő végigkövethette egy film készítésének fázisait, és bele is szólhatott a forgatásba. Második nap a filmes szakma jeles képviselői is jelen voltak. Grunwalsky Ferenc, Mispál Attila, Molnár György, Durst György válaszoltak a kérdésekre.
Nem hajózni, inkább filmet készíteni muszáj. Természetesen már akinek. A Celluloid Műhely tagjai úgy érzik, hogy nekik mindenképpen kell. Még akkor is, ha a közismert nehézségek - pénztelenség, az emberek érdektelensége - arra figyelmeztetnek, hogy: Ne csináljatok filmet, gyerekek!

A forgatás elkezdődött
1. nap
,,Csend. Totál egy sötét sarokról, téglafal, mocsok, éjszaka. A képen kívüli szűk ablakon át erős fény vetül a padlóra..."
A forgatás elkezdődött. Lámpák, négerek, kábelek mindenfelé. Nyüzsgés. A szereplő a földön fekszik. A rendező utasításokat ad, az operatőr a beállításokat ellenőrzi. A Celluloid Műhely első nyílt ,,tanfolyama" megkezdődött.

A szétosztott forgatókönyvhöz bárki hozzászólhatott, rendezhetett egy jelenetet. Az összes felvett anyag körülbelül öt percnyi lett, a végeredmény pedig ötven másodpercnyi. A tizennyolc beállításból álló rövidfilm elkészítése körülbelül öt-hat órát vett igénybe. Ha más nem, hát ez meggyőzhette a jelenlévő érdeklődőket, hogy filmet forgatni - szép, igényes képekkel - nem is olyan könnyű.

Lóth Balázs és Grunwalsky Ferenc
A Celluloid Műhely alapelveit mutatták be gyakorlatban: filmet csak előre meghatározott koncepció alapján szabad(na) készíteni. Olyat, mely számíthat a közönség érdeklődésére. Legjobb munkáikat a szemlén is indították.

2. nap
Érdemes-e ma Magyarországon filmet csinálni? Miről érdemes? Hogyan kezdjünk neki? Miért nincs igazán sikeres hazai alkotás?

Ezekre és még sok más kérdésre a beszélgetés keretében Grunwalsky Ferenc - operatőr-rendező, Mispál Attila - rendező, Molnár György - filmrendező és Durst György - Duna Műhely-producer válaszoltak. És csak oda jutottak ki, hogy: Ne csináljatok filmet, gyerekek! Legalábbis itthon ne.

Molnár György és Durst György
Grunwalsky ajánlotta, hogy aki fiatal és filmet akar forgatni, az fogja az útlevelét és menjen máshova. Olyan helyre, ahol több a pénz, nagyobb a potenciális nézőszám.

A beszélgetést követően került sor az előző nap elkészített film vágására és a hang hozzáadására. A végeredmény egy pörgős, hitchkocki elemekkel megtűzdelt alkotás. After Crying zenére. Egy igazi suspense - bizonytalanságban hagyva a nézőt. Bizonyítva azt, hogy ezekben a ,,gyerekekben" van valami.
Csináljatok hát filmet, gyerekek!

Szervezők, közreműködők:
Főszereplő: Pavletics Béla
Rendező-operatőr: Lóth Balázs
Kameraman: Blahó László
Fahrtmester: Takács Bálint
Technikusok:
Kun Simon Kristóf
Seprűs Zoltán
Takács Géza
Standfotó: Dzurdzik Ádám