Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Légy után Pókot rendezett Cronenberg

2002.09.20. 13:04
"Ez nem egy horrorfilm" - mondta David Cronenberg legújabb Spider című filmjének torontói premierjén. A légy és a Meztelen ebéd rendezőjének új munkája elnyerte a filmfesztivál egyik fődíját is.
A mentális zavarok eltorzult világát központba állító Spider-t a hollywood-i Egy csodálatos elme antitéziseként emlegetik a kritikusok, melyben Cronenberg különös érzékenységgel bánt az emberi empátiával. Patrick Mcgrath 1991-ben íródott novelláját az "orwelli London" utcáira álmodta meg, valahova a keleti iparnegyed legkomorabb szegleteihez közeli utcakra, ahol a főhős is kutat meggyilkolt anyja, és kibicsaklott múltja után. Gyermekkori traumáját felzaklató visszaemlékezései néma tévelygésbe, skizofrénia közeli állapotba kényszerítik a Ralph Fiennes által alakított főszereplőt.

David Cronenberg és Ralph Fiennes
A 25 OOO dollárral jaró díjat, melyet a kanadai játékfilm kategóriában ítéltek oda, a masik közismert kanadai rendező - Cronenberg barátja - Atom Egoyan nyújtotta át, akinek filmjét a fesztival nyitónapjanak gálaestjén mutattak be. "Ez egy kellemetlen része a versenynek, és egy igazan szubjektív dolog. Nem hiszem, hogy Egoyan és az én filmem közömbösítenék egymást." - mondta Cronenberg miután átvette a díjat.

A tíznapos fesztivál alatt a torontói születésű rendező - a filmbéli történtekhez hasonlóan - felkereste a megapolisz Scarboro-i negyedeit, gyermekkoranak helyszíneit, ami ugyan nem tartozik a legdinamikusabban fejlődő varosrészekhez, ám olyan neveket adott a szórakoztatóiparnak, mint Mike Myers vagy Jim Carey.

"A fesztivál nagyrészét újságírókkal töltöttem, és arról beszéltem, milyen nagyszerű, hogy ennek a fesztivalnak nincs pénzdíja. Önök füllentésre is álszentségre kényszerítettek, ugyanis én nagyon boldog vagyok ezzel a díjjal." - magyarázta kuncogva Cronenberg.

"Még soha nem nyertem Torontóban. Ez egy hosszú, pókhálókkal keresztülszőtt, lassú menet volt idáig." A légy is a Meztelen ebéd rendezője még hozzatette: "Ez a díj is előjele annak, hogy valószínűleg sokan fogják látni a Spider-t. Nagyon boldog vagyok."