Szárnyhősök

2000.08.21. 19:45
Noha most valami olyan dögletes meleg van, hogy képtelen vagyok akár csak egyetlen épkézláb mondatot is leírni, azért igyekszem kielégítően elővezetni a Csibefutam című filmet. A lényegre szorítkozom tehát: a Csibefutam egy jó film, sőt különleges is, meg gyurma és egészestés (ezekből az elemekből egyébként a lényeg akár házilag is összeállítható). Persze nem lenne etikus, ha csupán ennyivel szúrnám ki azok szemét, akik hozzám hasonlóan olyan szerencsétlenek, hogy egy monitort kénytelenek bámulni, ahelyett hogy Magyartenger, vagy egyéb, ami nyaralás.
Kutyából nem lesz szalonna
Az emlegetett darab tehát egy egészestés gyurmafilm (és mint ilyen, különleges) tartalmát tekintve pedig egy baromfi-farmon játszódó, börtönből szökős akció-vígjáték, főszerepben mindenre elszánt szárnyasokkal, és mindenre képes Tepsi gazdákkal.

Még a mostani negyven fokban sem okozhat problémát annak eldöntése, hogy ki melyik oldalán áll a rácsnak, és hogy ki győz majd. A lágerudvaron sínylődő tyúkok számára akkor csillan fel a szabadulás reménye, amikor egy repülő kakas éppen náluk hajt végre kényszerleszállást. Ha már itt van, tanítson meg repülni bennünket is, gondolják a szárnyasok, azzal belevágnak.

A szökés időközben még égetőbbé válik, minthogy a tojáságazat hanyatlása miatt Tepsié jelentős anyagi forrásokat invesztál a feldolgozóipar egy másik szegmensébe, nevezetesen egy csirkés-lepényt gyártó gépet vásárol, ami a szárnyasok számára több mint Waterloo.

Úgyhogy következnek a mindenféle izgalmak, amelyeknek legfőbb alapja a ,,kutyából nem lesz szalonna" (értsd tyúkból nem lesz albatrosz) megállapítás bölcsessége, ez azonban szerencsére áthidalható a ,,jó az öreg a háznál" igazságával, úgyhogy ,,minden jó, ha jó a vége". Ez utóbbi mondatomat valószínűleg nem értették, ha meg nem látták a filmet, akkor biztosan, a lényeg az, hogy minden úgy van, ahogy mondtam (nem tudom, miért írok le ilyeneket, talán a meleg teszi).

Magyar hangja Dörner György
A vázolt történet megvalósítása a gyurma ügyekben abszolút No 1. Aardmann stúdiót dicséri (ők alkották meg a legendás Peter Gabriel videóklipet, a Sledge Hammer-t), no meg a DreamWorks stúdió költségvetését. Hiába, ha a vérprofi és egyben tehetséges alkotók sok pénzt kapnak arra, amit csinálni akarnak, akkor az általában sikerülni szokott.

Ráadásul a szárnyasok hangját - a ,,Z, a hangyá"-hoz hasonlóan - ismert színészek szolgáltatják, a repülő kakasét például Mel Gibson, aki lényegesen meggyőzőbb kakasnak, mint elszánt patriótának . Őt azonban nem hallhatjuk, mivel a filmet - nyilván a gyermeknézők miatt - szinkronizálták, ami főbenjáró bűn is lehetne, ha a magyar hang nem lenne olyan baromi jó, mint amilyen. Mel Gibson állandó szinkronhangja, Dörner György megint nagyot alakít és róla szintén elmondható, hogy lényegesen meggyőzőbb magyar kakasnak, mint elszánt hazafinak.

Rendezte: Peter Lord, Nick Park
Szereplő(k):
Mel Gibson (Rocky a kakas hangja)
Julia Sawalha (Ginger hangja)
Miranda Richardson (Mrs. Tweedy hangja)
Tony Haygarth (Mr. Tweedy hangja)
Jane Horrocks (Babs hangja)