A fehéreket is érdekli a hip-hop vígjáték

2004.02.10. 10:59
A hétvégén 92,8 millió dollár bevételt könyvelhetett el a 12 legnézettebb film az Egyesült Államokban. Ice Cube és Kurt Russell letaglózta a közönséget, A Gyűrűk Ura viszont már csak a hetedik a tengerentúlon. Magyarországon azonban még mindig Frodo az úr.
Az amerikai mozik hétvégi bevételi listáját a hip-hop zenész Ice Cube főszereplésével készült Birkanyírás (Barbershop) című vígjáték folytatása, a február 6-án debütált Barbershop 2: Back in Business vezeti 25,1 millió dolláros bevétellel.

Ice Cube mellett a Cedric the Entertainert és a banda többi tagját is viszontláthatjuk a 2002-es komédiából, ami egy pletykázós fodrászatban játszódik Chicago déli részén. A pozitív kritikák mellett a folytatásnak jó esélye van arra, hogy felülmúlja az első rész 75 millió dolláros bevételét.

Birkanyírás "A nyitó hétvége nagy részét a fekete közönség tette ki az első film estében, míg a második résznél a közönség egyharmada fehér néző volt" - nyilatkozta Erik Lomis az MGM forgalmazási részlegének vezetője.

Kurt Russeltől Ashton Kutcherig

A második helyen egy másik premierfilm, a Csoda a jégen (Miracle) áll 19,4 millió dollárral. Kurt Russell főszereplésével egy megtörténet esetet vittek filmre. Az 1980-as Lake Placid-i viadalon Herb Brooks az amerikai hokiedző, olimpiai győzelemre vitte a csapatát.

Az előző hétvége győztese, a You Got Served a harmadik helyre szorult 7,7 millióval. Negyedik a Derült égből Polly (Along Came Polly) című Jennifer Aniston-Ben Stiller komédia, amit John Hamburg az Apádra ütök forgatókönyvírója rendezett.

Az ötödik helyen a múlt heti második, The Butterfly Effect című film áll (6,7 millió), melyben Ashton Kutcher kommunikál halott apjával. A hatodik helyen a Mission: Impossible gyerekeknek készült változata a Catch That Kid végzett 6 millióval.

Oscar-jelöltek a lista végén

A lista 7-11. helyeit Oscar-díjra jelölt alkotások foglalják el. A hetedik helyre csúszott a múlt heti negyedikről A Gyűrűk Ura - A király visszatér. A hétvégi 4,4 millió dolláros teljesítményével 351 millió dolláros lett az összbevétele.

Nyolcadik Patty Jenkins Monstere (3,51 millió), kilencedikClint Eastwood tizennyolc hete futó Titokzatos folyója (3,5 millió), tizedik a Anthony Minghella Cold Mountainje (3,2 millió).

A Gyűrű még az úr - Magyarországon

Magyarországon azonban a január 29. és február 4. között tartó mozihéten még mindig a Gyűrűk Ura - A Király visszatér vezette a jegyeladási listát, így a trilógia befejező része már egy hónapja bitorolja az első helyet. Budapesten 28 583 néző váltott jegyet a filmre 25,1 millió forint értékben, ezzel Frodo utazásának utolsó fejezete már 288,7 millió forintot kaszált a magyar mozikban.

A második ezúttal a Pofa be! című francia vígjáték Jean Reno és Gérard Depardieu főszereplésével. A kőkemény gengszter és a barátságos idióta kapcsolatát bemutató filmet ezen a héten 21 232-en nézték meg, a bevétel pedig elérte a 20 millió forintot. A harmadik helyen egy premierfilm, az Amazonas kincse áll, a dzsungelvígjátékra 15 104-en váltottak jegyet. A negyedik a Jószomszédi iszony 9 973 nézővel, az ötödik pedig a Holt költők társaságának női verziója, a Mona Lisa mosolya, amely ezen a héten 6378 mit sem sejtő budapestit csalt be a mozikba.

A hatodik a Hugh Grant fémjelezte Igazából szerelem lett, a romantikus vígjátékra 5 304-an váltottak jegyet 4,9 millió forint értékben, de a film december 4-i bemutatója óta az összbevétel már elérte a 120 millió forintot. A hetedik a budapesti metróban forgatott Kontroll lett 6 283 nézővel, de mindössze 4,6 millió forintos árbevétellel. A jegyellenőrzés nehézségeit feltáró alkotás pénzügyi sikere azonban már most meghaladja az angol sikervígjáték magyarországi eredményeit, hiszen a premier óta a bevétek elérte a 126,5 millió forintot.

A nyolcadik ezúttal a kanadai Mambo Italiano 4925 nézővel, a kilencedik pedig a Kémkölykök térhatású harmadik része, amelyre 3908 gyerek és szülő látogatott el. A lista tizedik helyén ezen a héten Sas Tamás Apám beájulna című alkotása áll, amelyre 3855 jegyet adtak el 2,8 millió forint értékben.