Budapesten forgat John Cusack

2001.11.06. 01:25
Hétfőtől Budapesten forgat John Cusack. A nemzetközi szereplőgárda több mint két hónapig dolgozik a fővárosban.
A Max (eredetileg Hoffman) című magyar-kanadai-angol koprodukcióban készülő filmet a holland származású Menno Meyjes rendezi, és a budapesti j.a.p. films részvételével kilenc héten át veszi fel főként budapesti külső helyszíneken. Cusack (Fegyencjárat, John Malkovich menet) mellett Noah Taylor (Simon Mágus, Egy felafellel a kezében halt meg), Molly Parker, Leelee Sobieski, Ulrich Thomsen is szerepelnek a filmben, de magyar színészek is játsszanak benne, például Kulka János, Stohl András, Görög László, Tímár Andor, Gáspár András és Hernádi Judit.

John Cusack
A film forgatókönyét az először rendező Meyjes jegyzi, ő írta több Spielberg-produkció (Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, A Nap birodalma, Bíborszín) és a Szükségállapot forgatókönyvét is. A történet az 1919 utáni Münchenben játszódik, ahol Adolf Hitler ekkoriban próbálja művészi karrierjét elindítani. Ebben kínál neki segítséget a Cussack által alakított fitkív főszereplő, egy Max Hoffman nevű, zsidó származású művészeti mecénás és tanár. Amikor Hitler festői álmai nem valósulnak meg, figyelme Németország jövője felé fordul. A megszülető diktátor történetén keresztül a film a politikához és a művészethez fűzödő viszonyát és a eredménytelen pedagógus felelősségét feszegeti.

A Max jeleneteinek felvételeiben - melyeket a stáb később Amsterdamban folytat - részt vesz Koltai Lajos operatőr (A napfény íze, Malena) is. A produkció díszlettervezője Ben van Os (A szakács, a tolvaj, a feleség és szeretője; Orlando). A film producere András Hámori (A napfény íze, Bűvös vadász, eXistenZ), koproducerei Albert Andrea (j.a.p.films), Damon Bryant és Bradley Adams (Natural Nylon), valamint Seaton McLean (Alliance Atlantis). Egy amerikai filmes oldal szerint a filmnek egyelőre még nem találtak amerikai forgalmazót.

John Cusack legújabb filmjét az Amerika kedvenceit - november 22-étől vetítik a hazai mozikban.