Jól megy a cseh film

2003.08.14. 18:06
A mozik bevételei meghaladták a félmilliárd koronát. A cseheket a korszerű vetítőtermek vonzzák. A legsikeresebb belföldi filmet, közel egymillióen látták.
- A nézők és a bevételek terén is rendszerváltás utáni rekordot döntöttek az idei első félévben a cseh filmszínházak - jelentette be csütörtökön Prágában a csehországi Filmforgalmazók Uniója (UFD).

A szervezet kimutatása szerint az idén a január-júniusi időszakban 6,3 millióan váltottak jegyet a csehországi filmszínházakba - ez 12 százalékos növekedést jelent az előző év első feléhez képest. A mozik bevételei 558 millió koronára emelkedtek, ami 68 millióval több az előző időszaknál. A rendszerváltás után egyébként ez az első olyan félév, amelyben a filmszínházak bevételei meghaladták a félmilliárd koronát.

Alig változott a jegyár, nőtt a befogadósképesség

A mozijegyek átlagára 88,8 korona volt, ami csupán 1,4 koronával több, mint 2002 első felében. A filmvetítések száma viszont lényegesen emelkedett: míg 2002 első hat hónapjában 139 ezer vetítés volt, addig az idei első hat hónapban már 174 ezer, amit a csehországi mozik korszerűsítése és megnőtt befogadóképessége tett lehetővé - állítja az UFD.

Zdenek Sedlácek, a Werner Bros filmforgalmazó társaság vezetője szerint a cseheket leginkább a korszerű, több vetítőteremmel rendelkező filmszínházak vonzzák, amelyek száma országszerte egyre növekszik. Jelenleg 15 multiplex mozi működik Csehországban. 2002-ben négy ilyen filmszínházat nyitottak.

Egymillió néző

Ales Daniel, a Bontonfilm igazgatója úgy látja, hogy a nézőszám és ezzel együtt a bevételek emelkedésében jelentős szerepe van a sikeres hazai cseh alkotásoknak. Szerinte ez statisztikailag is nagyon jól kimutatható. Az első félév slágerét, a Jirí Hrebejk rendezte Pupendót eddig már majdnem egymillió ember látta, s a bevételek elérték a 75 millió koronát. A Pupendo így néhány hónap alatt megközelítette a Sötétkék égbolt című, Jan Sverák rendezte filmet, amely több mint egymillió nézővel és 85 millió koronás bevétellel a rendszerváltás utáni cseh filmművészet legsikeresebb alkotása.