Szilárda
-4 °C
2 °C

Mielőtt eljön a világvége

2002.01.02. 13:16
Tökéletes eszközünket, a civilizációt olyannyira specializált szerkezetté tettük, ami már nem talál fogást az egyszerűn: a valóságon. Idegenné vált minden: a szobák, irodák, gyárak, szeretteink, hitünk. Saját, nagy üres terünket próbáljuk betölteni rohangálásunkkal.
Mielőtt eljön a világvége, még forgatnak egy filmet, egy utolsó értelmeset, ami bemutat mindent, ami eddig történt velünk, emberekkel. Bemutatja történelmünket, csak azáltal, hogy megörökíti az utolsó pillanatot, amikor energiáink már nem teremtenek semmit, amikor az élet nem halad már semerre. Amikor egész civilizációnk leáll. Ez a pillanat nem lesz azonban csöndes, meghitt, hiszen időközben elfelejtetünk csöndben maradni. Nyüzsgés lesz, és tevékenykedés. Dolgozunk, mint a 'zállat, termelünk, bántjuk egymást, terveket gyártunk, értekezünk, és az eredmény érdekében bizony áldozatokat hozunk. Kemény áldozatokat.

Mint a dinoszauruszok
Csak egy lépéssel hátrébb az eseményektől, egy kicsit tágabb nézőponttól - amely még nem is az örökkévalóság nézőpontja, hanem talán csak egy gyereké, vagy primitív törzslakóé - egész hektikus cselekvésláncolatunk elemeire esik szét. Innen látszik, hogy a kapocs veszett el ember és a világ közül. A tettek és azok eredményei közt nem az értelem, hanem üresség van: a civilizáció őrült sebességen forog, miközben a valóság a saját medrében csordogál. Az ügyes emberi kezek lecsúsznak az életről, képtelenek megragadni azt. Mindenki robotol, de semmi értelme, a világ már más síkon mozog, így érezhették magukat a dinoszauruszok, talán.

Tökéletes eszközünket, a civilizációt olyannyira specializált szerkezetté tettük, ami már nem talál fogást az egyszerűn: a valóságon. Idegenné vált minden: a szobák, irodák, gyárak, szeretteink, hitünk. Saját, nagy üres terünket próbáljuk betölteni rohangálásunkkal.

Készül majd egy film, mielőtt végünk lenne, és jönne helyünkre valami új. Ennek a filmnek nem lesz története, töredékek, képek peregnek majd széteső világunkról. Olyannyira pontos képek, hogy a néző önkéntelen nevet majd. Igen, ez egy nevethető film lesz, innen látszik majd, hogy igaz. Mert a szélesebb perspektívából az is kitűnik, hogy nem történik itt semmi tragikus. Egy túlérett gyümölcs leesik a fáról, és csendben rothadni kezd. Vidám lesz majd a film címe is: Dalok a második emeletről.

Dalok a második emeletről
Rendező, forgatókönyvíró: Roy Andersson
Operatőr: Robert Komarek, Jesper Klevenas, Borbás István
Szereplők: Lars Nordh,
Stefan Larsson
Bengt C.W. Carlsson
Torbjörn Fahlström
Sten Andersson
Peter Roth
Hanna Eriksson

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!