Egy negatív szereplő bőrébe bújva sokkal jobban lehet brillírozni

2003.09.17. 13:21
Johnny Depp két új filmjéről, szerepeiről, és még pár apróságról, köztük az okádáshoz és a seggnyaláshoz való személyes viszonyáról, beszélt a Cinematrixon Velencében.
Ha lenne "Hogyan Tegyünk Úgy, Mintha Senkik Lennénk" verseny a velencei filmfesztiválon, Johnny Depp bizonyára megnyerte volna. A humoráról és lazaságáról ismert sztár láthatóan sok száz dollárt költött arra, hogy úgy nézzen ki, mint aki egy túlélőtúráról csapódott be a Lidóra. Bár már rég családos ember, a lázadó kamasz imágó még most is jól áll neki: bakancs, karkötők, tetoválások és az elmaradhatatlan hamiskás mosoly.

Megkockáztatjuk, hogy ha egyedül jön, valószínűleg még saját interjújára sem engedték volna be a talán túl élesre állított biztonsági őrök, de szerencsére vele volt saját testőre és sajtósa, így végül is rövid tusakodás után, a sok lúd disznót győz elv alapján, a Cinematrix tudósítója is találkozhatott vele a - ha máshonnan nem, de a Halál Velencében című filmből ismerős - Hotel De Bains díszletei között.

#alt# - A Karib-tenger kalózaiban Keith Richardsról mintázta meg a főhőst, a Volt egyszer egy Mexikó estében volt olyan személy, akit felhasznált Sands ügynök megformálásához?

Igen. Egy hollywoodi producer, aki látszólag sármos volt és lehengerlő, halk simogató hangon beszélt, de valójában egy gennyes, gerinctelen alak volt.

- Ön általában nincs jó véleménnyel Hollywoodról.

Ez nem igaz. De hadd tartsam fenn magamnak a jogot, hogy okádjak az ottani élet egyes szereplőitől, és egyáltalán ne legyen kedvem segget nyalni, ha nem feltétlenül muszáj. Hollywood egy beteg világ, nagyon sok gennyes alakkal.

- Annak ellenére, hogy élete legnagyobb sikereit hollywoodi filmekben aratta...

Szerencsére vannak kivételek.

- Miért vállalt el egy ilyen negatív szerepet, mint Sands ügynök?

Mert ha eredeti a szerep, az emberek érdekesebbnek találják, mint a jófiúkat. Egy negatív szereplő bőrébe bújva sokkal jobban lehet brillírozni.

- Sands ügynök figurájának volt egyáltalán valami jó tulajdonsága?

Sosem káromkodik, mert bár lelő embereket gondolkodás nélkül, de az úr nevét nem veszi a szájára ok nélkül.

- Az idén bemutatott A Karib-tenger kalózai az eddigi legsikeresebb produkció, amiben valaha játszott. Meglepte ez a hirtelen népszerűség?

Volt egy idő, amíg nagy költségvetésű filmekben egyáltalán nem ajánlottak nekem szerepet. Most meg itt ül egy "A" kategóriás sztár. Nem furcsa? Még most sem térek magamhoz.

- Szívesen vállalna még nagy költségvetésű filmeket?

Nem a költségvetés számít. Jack Sparrow olyan szerep volt, amit el akartam játszani, mert éreztem, hogy jól fogom csinálni, pedig volt egy pillanat, amikor a producerek le akartak váltani. Attól féltek, hogy ellenszenves lesz a figura, és a nézők utálni fogják, de én éreztem, hogy amit csinálok, az működik. Szerencsére a nézők is érzik.

- A hős című filmje után fog ismét rendezni?

Igen, de még egyszer nem szeretnék saját magamnak instrukciókat adni. Egyébként is utálom magam visszanézni filmen.

- Miért?

Mert a szerep, amit az ember ösztönösen játszik, valahogy tudatosul. Én a forgatás élményét szeretem megélni, és sosem vagyok száz százalékig elégedett az eredménnyel.

- Mennyire bízza magát a rendezőre?

Általában megvan az elképzelésem a szerepről, de szükségem van arra, hogy irányítsanak.

- Rodriguez mennyiben adott szabad kezet önnek?

Roberttel könnyű együtt dolgozni, mert viharsebesen forgat. Nem veszünk fel mindent ezerszer, és ez a lendület jót tesz az alakításoknak, mert a színészeknek nincs idejük a lakókocsijukban lazsálni és kiesni a szerepükből.

- Sok nagyszerű rendezővel dolgozott már együtt, van olyan, akit ki tudna emelni közülük?

Talán Polanski. Neki köszönhetem, hogy megismertem Vanessát (Vanessa Paradist - a szerk.).

- Tudjuk, hogy kétlaki életmódot folytat, és gyakorlatilag Franciaországban él. Mennyi időt tölt most az USA-ban?

Az attól függ, hogy mennyi munkám van. A Karib-tenger kalózait hét hónapig forgattuk, most egy kanadai filmben játszom, ezért az egész családom Montrealba költözött, egyébként a világért el nem hagynám Franciaországot.