Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Az orosz háborús film digitális ugrása

2004.02.13. 15:02
Moszkvai internetes források szerint elkészült az első orosz háborús tévéfilm, amelyben digitális technika segítette csatajelenetek megjelenítését. A cselekmény a PQ17-es konvoj igaz történetén alapul.
Füst a víz felett
A PQ17-es konvoj 1942 nyarán a "keleti frontra" szánt szövetséges hadifelszerelést szállított az Északi-tengeren. A konvoj kísérete a közelben úszkáló német csatahajó, a Tripitz után vetette magát, míg a német bombázók és tengeralattjárók megsemmisítették a konvojt Izland és az Északi-tengeri orosz kikötők között.

Az Egyesült Királyság haditengerészetének adatai szerint a küldetés során 153 tengerész veszítette életét és több mint húsz hajó hullámsírba került, mintegy 400 tankot, 210 repülőgépet, és 3300 egyéb járművet tartalmazó rakományával együtt.

Minden elpusztult

A Szemjon Levin Stúdió egy évig dolgozott, hogy az archívumok és túlélők elbeszélései alapján újrateremtse a hajókat, repülőket, tengeralattjárókat. "A korabeli fegyverzetből semmi sem maradt. - fogalmazott Levin - A háború és az idő mindent megsemmisített. Újra kellett alkotni mindent."

Az orosz háborús film nagy hagyományokra tekinthet vissza. A szakértők szerint ugyanakkor a Newsru.com-on megtekinthető előzetes alapján a PQ17-es Konvoj legjobban a hollywoodi Pearl Harborra emlékeztet.