Még jó, hogy kihaltak!

2000.11.29. 12:04
Nem vitás: a Sors kegyetlen. Természeti katasztrófák, háborúk és dögvészek sanyargatják az emberiséget, sokakat betegségek gyötörnek, mások a szegénység miatt szenvednek, és vannak olyanok is, akik arra vannak kárhoztatva, hogy megnézzék a Dínó című valdizni filmet.
Mindig a sors üldözöttjének tartottam magam, ezért bátran, arcomon rezignált mosollyal léptem be a szombat délelőtt a Duna Plaza legnagyobb termébe. Leültem a süppedő fotelbe, és nemsokára elkezdődött a sajtóvetítés.

Vannak jó dinók...
Az élmény minden elképzelhetőt alulmúlt, bár az émelygő rosszullét kialakulásában a környezet zavaró hatásai is közrejátszhattak. Mögöttem egy szőke szoláriumbarna anyuka foglalt helyet két nyakig susogós nájkiba bújtatott óvodás csemetéjével. A nő a film teljes játékideje alatt a fodrászával beszélgetett mobilon a hideg és meleg dajer közti különbségekről, míg a gyerekek egyfolytában olyasmiket kérdeztek cseppet sem diszkrét hangon, hogy mi az a meteor vagy a dinoszaurusz. Eközben hiperaktív négyévesek rohangáltak a sorok között pokahontaszos kölökmenüt szorongatva, és egymás micsodáira tettek hangos, de azért félénk utalásokat.

E körülmények rövid időre eltérítették ugyan a figyelmemet a filmről, de sajnos így sem tudtam elkerülni jó néhány szánalmas dialógust, amit pedig jobb lett volna. A stúdió píárosai nyilván nem az én korosztályomat nézték ki célcsoportnak, pedig tudhatnák, hogy egy gyerekfilm nézői legalább harminc százalékban szülők, vagy ivarérett kísérők. A Dínóban azonban nyoma sincs a nézőt szellemileg is igénybe vevő párbeszédeknek, jellemeknek, figuráknak.

és vannak rossz dinók
De ez a film alighanem a serdületlenebb gyereknek sem jelent felejthetetlen élményt, - noha, tegyük hozzá, a pokémon generáció igényszintje néha megdöbbentő mélységekbe képes zuhanni. A Dínó történetének fordulatain - a mellbevágó látvány ellenére - még a hideg dajeron s társain szocializált enyhén debil óvodista sem lepődik meg, a karakterek pedig épp annyi bájt sugároznak, mint a Jurassic Park hercig raptorai.

Dínó
Dinosaur
színes magyarul beszélő amerikai animációs film 82 perc, 2000
rendező:: Eric Leighton, Ralph Zondag
szereplők:
D.B. Sweeney (Aladar hangja)
Julianna Margulies (Neera hangja)
Joan Plowright (Baylene hangja)
Ossie Davis (Yar hangja)