Spórolni kezd a Disney

2004.06.25. 15:09
Jackie Chan 80 nap alatt a Föld körül-feldolgozásának bukása után a mesebirodalom megszorító intzékedéseket vezet be, és megnyirbálja filmjei költségvetését.
A Mickey-egérrel fémjelzett szórakoztatóipari monstrum drasztikus megoldásokat alkalmaz, és így varrja be filmipari lyukas pénztárcáját, amelyen át eleddig csak úgy ömlött ki a pénz. Többé már nincs mese, költségvetésüket alapjaiban megváltoztatják: a pénzt más területek felé irányítják inkább és árgus szemekkel figyelnek majd minden egyes penny-t, ami mégis a filmiparban marad.

Az utolsó csepp a pohárban a Jackie Chan-féle 80 nap alatt a föld körül című film csúfos, és főképp méregdrága bukása volt. A film készítésére és marketing-költségeire a stúdió 140 millió dollárt herdált el, és ehhez képest az alkotás mindössze szerény 10 millió dollár körüli összeget volt képes a konyhára hozni bemutatkozásként. Az ebből származó jeges rettenet határozott, villámgyors és főként visszavonhatatlannak tűnő lépésekre ösztönözte a cég vezetőit.

Belebuktam!
Jackie Chan: Belebuktam!
A költségcsökkentő válságterv értelmében még ha nem is emigrálnak a hollywoodi terepről teljesen, ezentúl nem fognak évente 13-16 filmnél többet készíteni, és ezeknek is jóval szűkösebb lesz a költségvetésük. A hivatalos közlések értelmében ezek a rendelkezések érintik a Hollywood Pictures és Touchstone Pictures leendő mozijait is. A Miramax szintén a Disney divízió tagja, tehát Bob és Harvey Weinstein-nek is számítaniuk kell arra, hogy szűkebbre húzhatják majd nadrágszíjukat; de legalább a nadrág fent marad rajtuk: ugyanis az azonban biztos, hogy 2009-ig meghosszabítják jelenlegi, eredetileg 2005-ig szóló szerződésüket. Ezek után a filmek szelekciója és kiadási-keretcsökkentése igencsak erőteljes lesz a cég új mottója jegyében, mely szerint az, hogy többet költenek még egyáltalán nem biztos, hogy azt jelenti, többet is érnek el.

A mozivászonra illő produkciók közül ezentúl inkább az olyanokat fogják előnyben részesíteni, melyek más kereskedelmi területeiken gyökereznek, és onnan tudnak esetleg tovább burjánzani és a celluloidszalag táptalaján szép nagyra fejlődni. Erre jó példaként szolgálhat a precedensértékű A Karib-tenger kalózai, mely anno egy kalandtúrájukból nőtte ki magát.

Koldus lett a királyfi

Hogy ez mennyiben nyirbálja majd meg a Koldus és királylány című regény filmadaptációjának lehetőségeit és bukszáját, melynek jogait a stúdió épp most szerezte meg, azt egyelőre még nem tudni; bár a költségszorító intézkedések bejelentése miatt jó eséllyel lehetne megtippelni. Kate Brian tavaly ősszel, a Simon&Schuster által kiadott írásműve egyébként Mark Twain Koldus és királyfi című alkotásának modern, feminista parafrázisa. A címszereplő ikerpár 16 éves, és az ifjú hölgyek lázadó természete nem ismer határt. Amikor tudomást szereznek egymás létezéséről, szinte ég és föld távolságából is egymásra találnak és elhatározzák, egy napra sorsot cserélnek. Ám a helycsere egy kicsit hosszabbra sikeredik a vártnál.

Cinematrix