Hetvenéves Donald kacsa

2004.06.08. 15:40
Donald kacsát nem is Disney rajzolta, de azért száz rajzfilmben szerepelt, és a Hitlerrel közös filmjéért még Oscar-díjat is kapott.
Hetven éve született Donald, a világ leghíresebb kacsája. Az örök vesztes szárnyas 1934. június 9-én szerepelt először egy rajzfilmben és még ugyanebben az évben képregény formájában is olvashatók voltak kalandjai.

Születésnapja körül viták dúlnak, mert egy 1945 elején készült rajzfilmben utalás történik arra, hogy a peches szárnyas pénteken és 13-án született, márpedig 1944-ben, amikor a film cselekménye játszódik, az egyetlen ilyen nap októberre esett; az 1949-es Donald születésnapja című filmben pedig nyíltan március 13-át emlegetnek.

Népszerűsége hamarosan felülmúlta Miki egerét is, ami azzal magyarázható, hogy az egér az amerikai nőszervezetek nyomására bátor személyiséggé lépett elő, míg Donald megmaradhatott ügyefogyott szerepkörében. A kacsát először Art Babbit, Disney egyik rajzolója vetette papírra, s már akkor matrózsapkát- és ruhát viselt, de hosszú, lapos csőre volt. (Az viszont csak legenda, hogy Finnországban betiltották volna a nadrág hiánya miatt.)

Szerelem első látásra

A rajongók azonban jobban szeretik azt a Donaldot, akit egy másik rajzoló, Carl Barks teremtett meg az 1940-es években. Ő adta Donaldnak a jellegzetes fiatalos, naiv arcot és benépesítette környezetét más figurákkal, egyebek között Dagobert bácsival. Barks 99 éves korában, 2000-ben halt meg.

Disney-t Donald kalandjaiért kilencszer jelölték Oscar-díjra, de csak a viszonylag ismeretlen, a második világháború idején készült A Führer arca című opusz győzött a versengésben.

Donaldnak 1937 óta elválaszthatatlan társa a hűséges Daisy, akivel 1937-ben találkozott egy mexikói utazáson. Családjához tartozik még Dagobert bácsi, továbbá három unokatestvére, talpnyoma pedig megtalálható a hollywoodi hírességek utcájában. Ő volt az első, aki a második világháború idején jelentkezett a seregbe és az utolsó, aki 40 évvel később leszerelt, ezen idő alatt az őrmesteri rangig vitte. Tang Lao Ya és társai

Neve Olaszországban Paperino, Németországban eleinte Schnatterich volt, de ma már ott is Donad Duck, Finnországban Aku Ankka, Dél-Amerikában Pato Donald, Szaúd-Arábiában Batut, Indonéziában Donald Bekek, kínaiul Tang Lao Ya, latinul pedig Donaldus Anas.

Donald fénykorát a XX. század közepén élte: 1941 és 1965 között több mint száz filmben tűnt fel jellegzetes alakja. Kalandjairól képregények is készültek-készülnek, amelyek különösen Amerikában és Európában népszerűek, az öreg kontinens számos országában hetente és havonta jelennek meg Donald-újságok. A statisztikák szerint valahol a világon, a több száz nyelv egyikén valaki most is olvas egy Donald kacsa képregényt vagy néz egy Donald kacsa rajzfilmet.