Valér
-2 °C
0 °C

Luxuslimonádé

2000.12.22. 12:17
A szőke, félhosszú hajú szakállas, meg a barna borostás szélhámos cinkelt kockákkal kinyerik a matrózoknak még a szemét is. Lebuknak, de bájos álramazurit csapnak, és a kavarodásban eltűnnek üldözőik szeme elől. Búvóhelyül egy hordót választanak, ami pechükre éppen az újvilág meghódítására készülő hajó rakományának része. Persze megint lebuknak, de megint megszöknek, és természetesen megtalálják Eldorádót, az aranyvárost. Van még a filmben szerelem, barátság, gonosz főpap, szóval minden, ami egy hamisítatlan amerikai akció vígjátékhoz kell.
Jeges teát/Bourbont szopogató bájgúnár
Mert az Irány Eldorádó hamisítatlan amerikai akció vígjáték - csak épp itt nem Hollywood éppen aktuális szépfiúja, hanem annak rajzolt mása a főszereplő. A bátran átvett, bevett kliséket sem az autós üldözések vagy a ,,bánatában jeges teát/Bourbont szopogató bájgúnár a naplementében"-szituációk képviselik: itt a ,,menekülés közben liánnak használom a szárítókötelet"-motívum az Aladdinból, vagy az örökbecsű Mary Poppins magaslatait idéző operett tánckar nagyjelenetei (a Disney-rajzfilmek visszatérő elemei) köszönnek vissza.

Az ismétlések ellenére azonban az Irány Eldorádó nagyon kellemes film. Profi a zene, tökéletesek a képek, elmegy a sztori. Kellemes meglepetés az is, hogy a szinkrongárda valóban fordítja, és nem magyarítja a szöveget, legalábbis ezt sejteti a ,,Hol? A nyúlon túl? - Nem, a nyúl az" halhatatlan Monthy Python mondat parafrázisának megjelenése.

Ha nem várunk különleges dramaturgiai csavarokat, művészi igényű rajzokat, vagy formabontó hangeffekteket, nem fogunk csalódni. Az új Dreamworks rajzfilm azt nyújtja, amit elvárhatunk tőle: szórakoztató, vérprofi limonádé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!