Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Életvonat

2000.10.03. 14:32
1941, valahol Kelet-Közép Európában. Shlomo, az álmodozó falu bolondja rossz hírekkel érkezik: megkezdődtek a deportálások, a szomszéd faluból ismeretlen helyre viszik a zsidókat. És mindez nem tréfa.

A falu zsidói megindulnak mind az életet jelentő vonaton
Az öregek tanakodnak, a rabbi dönt: irány a Szent Föld, akár gyalog. Palesztina messze van, Mózes kora lejárt, meg a cipő talpa is elkopna, mire odaérnek. A helyzet kezd forróvá válni, a megoldást végül a bolond találja meg. Az ötlet kézenfekvő: ha nem akarod, hogy a nácik deportáljanak, akkor deportáld te magad.

Megkezdődik a szervezés, mindenki bedobja értékeit a közösbe, már csak egy vonatra kell valahogy szert tenni. Ismerős ismerőse, tuti üzlet, szétdőlt vagon innen, kiszuperált mozdony onnan, könyvtárosból avanzsált masinisztával. A falu bölcsei kiválasztják a németül jól beszélő zsidókat, akiknek a szabó náci egyenruhát varr, sisakot és fegyvert kapnak, és minden belső tiltakozás ellenére többé-kevésbé nácivá válnak. Végül egy csillagfényes éjszakán a falu zsidói megindulnak mind az életet jelentő vonaton Oroszország felé. Mögöttük csak hátra maradt lomok, üres házak.

A filmbéli események a furcsa vállalkozás megindulásánál fogva megbízható tempóban válnak egyre gyermekdedebbé - és ez a folyamat csak az utolsó utáni jelenetben fordul vissza, de akkor nagyon. Először még csak egy musicalbe illő, falusi zsidó folklórral átitatott összecsomagolás meg a rozoga vonat felújítása. Aztán, már az úton, néhány lelkes ,,marxista" (vezetőjük már hallott Marxról, a többiek meg követik) kommunista sejtet hoz létre a vonaton az elnácisodott zsidóuralom ellenében. Persze minden szembejövő náciról kiderül, hogy tulajdonképpen ál-német.

A szerelmi szál csekély, Eszter vizsont nagyon szép
Az abszolút csúcspont, a majdnem megnyugtató majdnem-vég, egy a Dr. Strangelove zárójelenetéből és valamelyik Star Wars paródiából összeollózott finálé: a bombaesőben veszteglő vonatszerelvény mellett a szabadság érzetétől megkergült zsidók ünneplésbe kezdenek - elérték a frontvonalat, és szegények azt hiszik, hogy túl vannak a nehezén.

A zárójelenet azonban visszavonja a vígjáték könnyedségét, kiderül, Shlomo az egész fantasztikus önmentő akciót csak álmodta, valójában sem ő, sem társai nem kerülhették el a koncentrációs tábort. A közönség sír, a rendező komoly katarzissal és egy csomó közönségdíjjal számol. (Utóbb be is jön neki - Sundance, Sau Paulo, Miami stb. fesztiválok.)

Lehet, hogy csak nekem van bajom a hirtelenjében tragédiába fordult vígjátékkal. Másoknak talán bejön, hogy másfél órát csiklandozzák az oldalát, majd hirtelen abbahagyják és drámai módon mégis feláldozzák a mókás társaságot. Message: a második világháborúban sok millió zsidó halt meg és szenvedett a náci terror üldöztetésétől.
Na, nekik ajánlom ezt a filmet.

Életvonat
Train de vie, 1998
színes feliratos francia-belga-holland filmdráma 103 perc
rendező: Radu Mihaileanu
szereplők: Lionel Abelanski

Rufus
Clément Harari
Michel Muller
Agathe de la Fontaine
Bruno Abraham-Kremer
Forgalmazza a Budapest Film