Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Életvonat

2000.10.03. 14:32
1941, valahol Kelet-Közép Európában. Shlomo, az álmodozó falu bolondja rossz hírekkel érkezik: megkezdődtek a deportálások, a szomszéd faluból ismeretlen helyre viszik a zsidókat. És mindez nem tréfa.

A falu zsidói megindulnak mind az életet jelentő vonaton
Az öregek tanakodnak, a rabbi dönt: irány a Szent Föld, akár gyalog. Palesztina messze van, Mózes kora lejárt, meg a cipő talpa is elkopna, mire odaérnek. A helyzet kezd forróvá válni, a megoldást végül a bolond találja meg. Az ötlet kézenfekvő: ha nem akarod, hogy a nácik deportáljanak, akkor deportáld te magad.

Megkezdődik a szervezés, mindenki bedobja értékeit a közösbe, már csak egy vonatra kell valahogy szert tenni. Ismerős ismerőse, tuti üzlet, szétdőlt vagon innen, kiszuperált mozdony onnan, könyvtárosból avanzsált masinisztával. A falu bölcsei kiválasztják a németül jól beszélő zsidókat, akiknek a szabó náci egyenruhát varr, sisakot és fegyvert kapnak, és minden belső tiltakozás ellenére többé-kevésbé nácivá válnak. Végül egy csillagfényes éjszakán a falu zsidói megindulnak mind az életet jelentő vonaton Oroszország felé. Mögöttük csak hátra maradt lomok, üres házak.

A filmbéli események a furcsa vállalkozás megindulásánál fogva megbízható tempóban válnak egyre gyermekdedebbé - és ez a folyamat csak az utolsó utáni jelenetben fordul vissza, de akkor nagyon. Először még csak egy musicalbe illő, falusi zsidó folklórral átitatott összecsomagolás meg a rozoga vonat felújítása. Aztán, már az úton, néhány lelkes ,,marxista" (vezetőjük már hallott Marxról, a többiek meg követik) kommunista sejtet hoz létre a vonaton az elnácisodott zsidóuralom ellenében. Persze minden szembejövő náciról kiderül, hogy tulajdonképpen ál-német.

A szerelmi szál csekély, Eszter vizsont nagyon szép
Az abszolút csúcspont, a majdnem megnyugtató majdnem-vég, egy a Dr. Strangelove zárójelenetéből és valamelyik Star Wars paródiából összeollózott finálé: a bombaesőben veszteglő vonatszerelvény mellett a szabadság érzetétől megkergült zsidók ünneplésbe kezdenek - elérték a frontvonalat, és szegények azt hiszik, hogy túl vannak a nehezén.

A zárójelenet azonban visszavonja a vígjáték könnyedségét, kiderül, Shlomo az egész fantasztikus önmentő akciót csak álmodta, valójában sem ő, sem társai nem kerülhették el a koncentrációs tábort. A közönség sír, a rendező komoly katarzissal és egy csomó közönségdíjjal számol. (Utóbb be is jön neki - Sundance, Sau Paulo, Miami stb. fesztiválok.)

Lehet, hogy csak nekem van bajom a hirtelenjében tragédiába fordult vígjátékkal. Másoknak talán bejön, hogy másfél órát csiklandozzák az oldalát, majd hirtelen abbahagyják és drámai módon mégis feláldozzák a mókás társaságot. Message: a második világháborúban sok millió zsidó halt meg és szenvedett a náci terror üldöztetésétől.
Na, nekik ajánlom ezt a filmet.

Életvonat
Train de vie, 1998
színes feliratos francia-belga-holland filmdráma 103 perc
rendező: Radu Mihaileanu
szereplők: Lionel Abelanski

Rufus
Clément Harari
Michel Muller
Agathe de la Fontaine
Bruno Abraham-Kremer
Forgalmazza a Budapest Film

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?