650 ezer euró a Sorstalanságnak

2003.12.04. 16:20
Az Európa Tanács filmes alapja 650 ezer eurót ítélt Koltai Lajos: Sorstalanság című filmjének. Eddig magyar film még megközelítőleg sem kapott ennyit az Eurimages-tól - közölte Kézdy-Kovács Zsolt, az Eurimages magyarországi képviseletének vezetője.
A 30 európai országot tömörítő Eurimages, amelynek Magyarország 1990 óta tagja a produkció által igényelt teljes összeget megszavazta. A pénz csak a filmre fordítható, és nem költhető a forgatás járulékos kiadásainak fedezésére. A támogatást utófinanszírozási formában folyósítják.

Ezzel a film produceri jogait birtokló magyar Magic Media Rt. és annak koprodukciós partnerei: az angol Renegade Film és a német Euroarts megkapta a 2,5 milliárd forintból hiányzó támogatást, melyből csak a magyar állam 920 millió forintot vállalt. Így nem csúszik tovább a forgatás: a legutóbb kitűzött időpontban, december 15-én elkezdődhet, és - hacsak az időjárás nem szól közbe - március 20-án rögzítik az utolsó felvételt.

Herendi-film Romániában is

A magyar filmgyártás-forgalmazás 863 ezer euró támogatásban részesül: a Best Hollywood, a Budapestfilm, a MOKÉP, a Circo Film-Másképp Alapítvány és az SPI. A romániai Interfilm bemutatja a Magyar vándor c. Herendi Gábor filmet, ennek a forgalmazását is támogatja a filmes alap.

Az ülésen arról is döntöttek, hogy az alap 180 ezer euró támogatást nyújt egy ciprusi-török-magyar koprodukcióhoz, ahol a magyar koprodukciós partner a Creator 4 Kft.