Újabb díjat kapott a Hukkle

2002.12.09. 10:58
Az Európai Filmakadémia az év felfedezettjének járó Fassbinder-díjjal jutalmazta Pálfi György Hukkle című filmjét. 2002. legjobb európai filmje pedig Almodovar Beszélj hozzá! Című alkotása lett.
Az Európai Filmakadémia Pálfi Györgynek, a magyar Hukkle című film rendezőjének nyújtotta át az év az év felfedezettjének járó díjat. A különleges, szavak nélkül előadott gyilkossági történet már a világ számos fesztiválján ért el sikereket, hiszen a 33. Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb első filmnek járó elismerést, az 50. San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztiválon megkapta a zsűri különdíját, a Cottbusban a kelet-európai filmek fesztiválján pedig a zsűri, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, valamint a közönség is különdíjjal jutalmazta. Emellett Magyarország ezt az alkotást nevezte az idegen nyelvű film kategóriájában a jövő évi Oscar-díjra is.

Hukkle
A spanyol Pedro Almodovar Beszélj hozzá! (Hable con ella) című filmje kapta meg az év európai filmjenek járó kitüntetést az Európai Filmakadémia szombat este Romában rendezett díjátadó ünnepségén. A filmet a magyar nézők december 26-tól láthatják, illetve premier előtt megtekinthetik a Művész moziban jelenleg is zajló 12. Európa Filmhét programjában A Beszelj hozza! további négy díjat is nyert: így Pedro Almodovar vehette át a legjobb rendezőnek és a legjobb forgatókönyvírónak járó elismerést is. A spanyol film az Európa-szerte október óta tartó közönségszavazáson is tarolt: elnyerte a legjobb rendezőnek és legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

Sergio Castellito részesült a legjobb férfi főszereplőnek járó díjban a L'Ora di Religione című filmben nyújtott alakításáért. Az olasz színészt a Bella Martha című filmben eljátszott szerepéért is jelölték. A legjobb női főszereplőnek járó elismerést rendhagyó módon nyolc francia színésznő, köztük Catherine Deneuve, Fanny Ardant es Isabelle Huppert kapta meg, a 8 nő (8 femmes) című filmben nyújtott alakításaikért. Az európai filmkritikusok pedig idén Ken Loach angol rendezőnek adták díjukat az Édes kamaszkor (Sweet Sixteen) című filmért.