Judit
2 °C
7 °C

Újabb díjat kapott a Hukkle

2002.12.09. 10:58
Az Európai Filmakadémia az év felfedezettjének járó Fassbinder-díjjal jutalmazta Pálfi György Hukkle című filmjét. 2002. legjobb európai filmje pedig Almodovar Beszélj hozzá! Című alkotása lett.
Az Európai Filmakadémia Pálfi Györgynek, a magyar Hukkle című film rendezőjének nyújtotta át az év az év felfedezettjének járó díjat. A különleges, szavak nélkül előadott gyilkossági történet már a világ számos fesztiválján ért el sikereket, hiszen a 33. Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb első filmnek járó elismerést, az 50. San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztiválon megkapta a zsűri különdíját, a Cottbusban a kelet-európai filmek fesztiválján pedig a zsűri, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, valamint a közönség is különdíjjal jutalmazta. Emellett Magyarország ezt az alkotást nevezte az idegen nyelvű film kategóriájában a jövő évi Oscar-díjra is.

Hukkle
A spanyol Pedro Almodovar Beszélj hozzá! (Hable con ella) című filmje kapta meg az év európai filmjenek járó kitüntetést az Európai Filmakadémia szombat este Romában rendezett díjátadó ünnepségén. A filmet a magyar nézők december 26-tól láthatják, illetve premier előtt megtekinthetik a Művész moziban jelenleg is zajló 12. Európa Filmhét programjában A Beszelj hozza! további négy díjat is nyert: így Pedro Almodovar vehette át a legjobb rendezőnek és a legjobb forgatókönyvírónak járó elismerést is. A spanyol film az Európa-szerte október óta tartó közönségszavazáson is tarolt: elnyerte a legjobb rendezőnek és legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

Sergio Castellito részesült a legjobb férfi főszereplőnek járó díjban a L'Ora di Religione című filmben nyújtott alakításáért. Az olasz színészt a Bella Martha című filmben eljátszott szerepéért is jelölték. A legjobb női főszereplőnek járó elismerést rendhagyó módon nyolc francia színésznő, köztük Catherine Deneuve, Fanny Ardant es Isabelle Huppert kapta meg, a 8 nő (8 femmes) című filmben nyújtott alakításaikért. Az európai filmkritikusok pedig idén Ken Loach angol rendezőnek adták díjukat az Édes kamaszkor (Sweet Sixteen) című filmért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?