Fantasia 2000

2000.08.03. 15:46
Időről időre eljön az a pillanat, amikor a körülmények veszik át az irányítást. Ilyenkor letérdel a képzelet, mérséklődik a fájdalom és az örömöket sem várjuk annyira, mint régen, mikor még a szívünkkel is tudtunk gondolkodni. Mikor eljön ez a pillanat, fogjuk magunkat, üljünk be egy hűvös sötét moziba és nézzük végig ezt az egy órányi dózist mások fantáziájából. Kezdetnek ez is megteszi.

mernek képzelődni
A hűvös sötét moziban nyolc olyan etüdöt fogunk látni, amit nyolc klasszikus zene és egy olyan producer ihletett, akit Roy Edward Disney-nek hívnak. Ő adta oda a nyolc zenét nyolc rendezőnek, és az ő egotripjük látható most a vásznon. A nyolc különböző stílus és hangulat skálája a nagyon nyáltól a nagyon elidegenedettig húzódik; a lila ég előtt fickándozó bálnacsaládtól egészen a New York-i építőmunkás hétköznapjaiig.

a nagyon nyáltól az elidegenedettig
Van azonban egy közös pont, ami összefűzi őket -- az, hogy rendezőiknek vannak álmaik. Olyanok, amilyenek, de vannak. Mernek álmodni csőrükben olivalevéllel repkedő galambpárról, mernek képzelődni egy olyan világról, ahol a seprűnek keze nőhet, és vizes vödröket cipel gazdájának, Mickey egérnek.

a margón túl
Jó végignézni ezeket a képeket, és figyelmeztetni magunkat arra, hogy tizennégy éves korunk után sem szükséges feltétlenül meghülyülnünk. Jó, hogy vannak, akik még emlékeznek arra, hogy a vonalból csak akkor lesz igazán szép madár, ha a piros filc nem áll meg a lap szélén.