A magyar film sikeréve

2003.01.09. 12:57
Nemzetközi fesztiváldíjak sora jelzi a magyar film egyik legsikeresebb évét. Arany Pálma, Ezüst Leopárd, Bronz Kamera.
A magyar film különlegesen sikeres időszakaként értékelte a tavalyi évet a filmhu internetes portál. Számításaik szerint 2002-ben a világ 250 filmfesztiválján mutattak be magyar filmeket, és 20 nagyvárosban rendeztek magyar filmnapokat.

Arany Pálmától az Ezüst Leopárdig

A bemutatókon túl a megítélt díjak is jelzik a magyar alkotások nemzetközi elismertségét. Mészáros Péter Eső után című rövidfilmje Arany Pálmát nyert Cannes-ban, Péterffy Zsófia festmény-animációját, a Kalózok szeretőjét pedig Ezüst Oroszlán díjjal jutalmazták Velencében.

Gárdos Péter Az utolsó blues című filmjével Kairóban nyerte el a fődíjat, az Arany Piramist, Mundruczó Kornél Szép napokja pedig egy Ezüst Leopárdot kapott Locarnóban. Sopsits Árpád ötvenes évekbeli nevelőintézetben játszódó, tragikus hangvételű Torzók című filmje, amely 2001-ben a legjobb rendezés díját nyerte itthon, Silver Rosat kapott Bergamoban. A Kísértések operatőrét, Medvigy Gábort pedig Bronz Kamera díjjal jutalmazták a Brothers Manaki nemzetközi filmfesztiválon.

Díjeső a formabontó némafilmnek

A legtöbb elismerést a 2002-es Magyar Filmszemle legjobb elsőfilmese, Pálfi György nyerte sajátos hangulatú Hukkle című munkájával. A filmet a Cottbus filmfesztiválon négy díjjal is kitüntették. Díjazták Molodistban, San Sebastianban és Santa Feben. A European Film Award pedig az év felfedezettjének járó Fassbinder-díjjal jutalmazta a fiatal rendező első nagyjátékfilmjét.

A fesztiválnaptár szerint Pálfinak lehetősége lesz további díjak begyűjésére, mert a Hukklét bemutatják Palm Springs-ben, és a neves Rotterdami fesztiválon, továbbá a norvégiai Tromsóban és az Alpok-Adria Fesztiválon Triesztben.

Rotterdamban egyébként a Hukkle mellett még három film képviseli a magyar filmművészetet. Bemutatják Mundruczó Kornél Szép napok című munkáját, az arany pálmás Eső utánt és Forgács Péter Bibó breviáriumát, amely a múlt évben nagy sikert aratott a cannes-i "Rendezők két hete" szekcióban, s amely egyébként a januári Göteborgi fesztivál programjában is szerepel.