Valér
2 °C
8 °C

Kilátás nélkül

2001.09.03. 10:08
Kapcsolódó cikkek (1)
Kényelmesen lassú tempójú brit film fiatalokról, akik éjszaka dolgoznak, nappal alszanak, és alig élnek.
Egy futó pillanatra kinyílnak
Hajnal van, még sötét. Négyen ülnek egy kávézó asztala körül: Sean, Vincent, Lenny és Jody. Hasonlítanak egymásra: fiatalok és fáradtak. Most jönnek az éjszakai műszakból. Mindannyian agyzsibbasztó melót végeznek: Sean kórházi munkás, Jody számítógép-alkatrészeket szerel össze, Vincent egy áruházban tölti fel a polcokat, Lenny a telefontudakozónál dolgozik. Az éjszakai robot alatt a túlélési taktikájuk: végezni a monoton feladatot, és közben NEM gondolkodni. Aztán reggel az asztal körül a kávé mellett hirtelen felébrednek az önhipnózisból, egy futó pillanatra kinyílnak, kidumálják magukból az éjszakára bejegelt gondolatokat és érzéseket, mielőtt hazamennének ágybazuhanni, és kezdődne az egész elölről.

A beszélgetések főleg a párkapcsolatok témája körül forognak. A három fiú három különböző problémával küzd: Vincent azon igyekszik, hogy "olyan egydimenziós legyen, amilyen csak lehet". A Szabály, hogy senkivel sem alakít ki tartós kapcsolatot, egy lánnyal háromszor bújik ágyba, aztán jöhet a következő. Az újabb és újabb csaj becserkészése folytonos feladattal látja el, így kerek a világ(a). Sean együtt él egy lánnyal - legalábbis reméli. Mivel a lány nappal dolgozik, ő pedig éjszaka, alig találkoznak. Igazából Sean már három hete nem látta a barátnőjét, és most már fél hamarabb hazamenni, hogy végre összetalálkozzanak. Fél, hogy akkor sem találná otthon a lányt... Ezért inkább a szappan fogyását lesi, abból próbálja meg kitalálni, vajon vele él-e még egyáltalán a barátnője. Lenny szerelmes az egyik munkatársnőjébe a tudakozóban, de nem mer közeledni hozzá, mert ha csak meglát egy nőt, azonnal pornóreakciója támad: egy pornófilm sztárjaként látja maga előtt a szegény teremtést. Ez még az előző állása nyomán kialakult kínos betegség, ugyanis Lenny régebben egy pornómagazinba gyártotta a fiktív olvasói leveleket. Végül az egyetlen lány a társaságban: Jody. Ő már azzal is beérné, ha a fiúk meggyőzően állítanák, hogy vonzónak találják, amúgy - ha már nincs saját élete - inkább csak hallgatja őket, és próbál okos tanácsokat adni nekik.

Nincs kilátás
Hogy miért ülnek ők négyen az asztal körül és terhelik egymást a magánéletükkel? Talán mert barátok. De lehet, hogy csak ismerősök, akiknek ennyi jutott. Jobb nem belegondolni. Aztán persze a nagy punnyadásban egyszer csak kibontakozik a konfliktus, de ezt már nem mesélném el. A lényeg úgysem ez, nincsen itt nagy dráma, inkább csak kis felszisszenések, máskor félmosolyok. A tempó visszafogott, de nem alszunk el. Figyeljük, ahogy a csapat a nappali fénytől hunyorogva kocsiba száll, és megy a tengerpartra, hogy megoldja a megoldandókat, feloldja a feloldandókat. És persze, hogy választ kapjon a bekezdés elején feltett kérdésre.

De hiába ülnek végre nappal egy kávézó asztalánál, egy teherautó beáll az ablak elé, nincs kilátás... Végül az út mégsem hiábavaló, négyen mentek, hatan jönnek, szól a rádió, minden jó, ha a vége jó. Kimondják: barátok. Elhisszük nekik, mosolyogunk, de katarzisról szó sincs. Vincent kérdése cseng a fülünkben: "És mi lesz azután?".