Ki mit forgat?

2002.07.31. 10:07
A magyar filmeseket beindította a 800 milliós támogatás. A világosító világít, az asszisztens asszisztál, a rendező elmondja, min dolgozik. Megszólal Mundruczó, Janisch, Pálfi, Török.
Janisch Attilát, Az ég, a por, a szél és az út című filmje előkészítő munkálatai közben, a terepen értük utol. A rendező, pszicho thrillerként kategorizált munkáját augusztus 5.-én kezdi forgatni. Mivel a filmet már az idei filmfesztiválon bemutatnák, az elnyert támogatások mellé (ORTT 100 m Ft, TV2, 60 m Ft, MMK 35 m Ft), az MMK most egy 15 m Ft-os, a decemberi befejezést segítő támogatást is megszavazott a produkciónak.

Pálfi György, a 2002-es Magyar Filmszemle legjobb első filmes rendezője pénz helyett egyelőre támogatási szándéknyilatkozatot kapott az MMK-tól, 30 millióról. A rendhagyó támogatás oka, Pálfi szerint, filmjének magas költségvetése, amelynek előteremtése akár két évig is elhúzódhat. Az MMK, a gyorssegély elosztásakor pedig a mostani filmszemlére elkészülő alkotásoknak biztosított elsőbbséget.

A fiatal rendező forgatókönyve egy család három generációjának történetet meséli el, Parti Nagy Lajos novellái alapján.

A 32. Filmszemle legjobb első filmese, Török Ferenc szintén új filmhez, a Szezon-hoz kapott 50 milliós támogatást, amely a teljes költségvetés 40 százalékát jelenti. Bár a munkát egy éve el szerették volna kezdeni, a reménytelen anyagi helyzetben még az előkészítésbe sem fogtak bele. A munkálatok a mostani támogatás harására kezdődtek el, de forgatásra már csak jövő nyáron lesz lehetőség. Török Ferenc új munkájában az Alig című dokumentumfilmje néhány szereplőjét, nevezetesen az aranyifjú pincérfiúkat viszi tovább, játékfilmes keretek közt.

Török Ferenc dolgozik majd a 78-as, éjszakai busz vonalán játszódó, és hat rendező közös munkájával készülő szkeccsfilmben is. A film ugyan még nem kapott támogatást, de - mint egy másik alkotótól, Mundruczó Kornéltól megtudtuk - jó eséllyel indul az MMK által kiírt, gyors átfutású pályázaton. Az alapítvány a gyorssegélyből 200 millió forintot különített el, hogy egy kiegészítő pályázattal, a legközelebbi szemlére készülő alkotásokat is támogatni tudja.

Az ígéretes film öt fiatal rendező - Bodó Viktor, Hajdu Szabolcs, Schilling Árpád, Mundruczó Kornél és Török Ferenc - szkeccseiben kíséri végig a szolgáltatásai és festői útvonala miatt méltán népszerű, éjszakai buszjáratot. A jeleneteket Jancsó Miklós átkötései fűzik majd egybe.

Mundruczó Kornél pozitívan nyilatkozott az MMK számára kiutalt rendkívüli segélyről, ugyanakkor kiemelte, hogy a magyar film továbbélését, a munka folyamatosságát a filmtörvény megalkotása teheti lehetővé. A mostani támogatással ugyanis csak időt nyertek egy méltányos és használható törvény kidolgozásához.