Jutalmaznak az amerikai forgatókönyvírók

2004.01.23. 15:08
Clint Eastwood filmje, a Gyűrűk Ura és a Csavard be, mint Beckham című angol vígjáték a legesélyesebb indulók az Oscar-díjat is előrejelző szakmai megmérettetésen.
Nyilvánosságra hozták az amerikai forgatókönyvírók céhe által évente odaítélt díj jelöltjeit. A legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában öt olyan filmet jelöltek a szakemberek, amelyek mindegyike a különböző kultúrák kapcsolatáról és együttüléséről szól.

Gyönyörű mocsokságok
Gyönyörű mocsokságok
A jelöltek közt van a Csavard be, mint Beckhem című film, amely egy London külvárosában élő fiatal indiai lányról szól, aki szülei tradicionális nevelésével szembeszállva női futballsztár szeretne lenni. Emellett a forgatókönyvírókból álló testület nominálta a Lost in Translation című alkotást, amelyben egy amerikai női és egy amerikai férfi kesereg beteljesületlen szerelmük felett egy tokiói hotelszobában, valamit a Gyönyörű mocsokságokat , amelyben a török bevándorlót játszó Audrey Tautou az angliai szervkereskedelem szörnyű mindennapjaival ismerkedik meg.

Emellett a jelöltek közt van még a The Stiation Agent című alkotás, amely egy elkeseredett, magányos törpéről szól, illetve az In America, ami egy szegény ír bevándorló család keserű életét mutatja be.

A Legjobb adaptáció kategóriában a lóversenypályákon játszódó Vágta, a Gyűrűk Ura - A király visszatér, Clint Eastwood Titokzatos folyója, valamint az American Splendor és a Cold Mountain című alkotás szállhat versenybe az amerikai forgatókönyvírók szavazataiért.

A legjobb tévésorozatok kategóriában pedig többek közt a Szex és New York és a Frasier egyes epizódjait jelölték a szakemberek.

Az amerikai forgatókönyvírók szavazati alapján odaítélt Writers Guild of America az Oscar-díj kiosztót megelőző szakmai elismerések egyik legrangosabbja, amely szakértők szerint befolyásolja az Oscar-díjak odaítélését is.