Forradalomra várva

2003.11.04. 12:53
Tudja Ön, hogy mi az a motion capture, hogy mi az a Skorpiórúgás, vagy hogy mikor használtak hangvillát a Mátrix - Forradalmak forgatásán? Ne üljön be felkészületlenül a moziba, ismerje meg a Mátrix titkait még a premier előtt!
November 5-én a világ hatvannégy országában ugyanabban az órában mutatják be a Mátrix-trilógia Forradalmak alcímet viselő utolsó részét, így míg Sidneyben éjfélkor tartják az első nyilvános előadásokat, addig a Los Angeles-iek közvetlenül munka előtt, reggel hatkor tudhatják meg a Mátrix titkait, Magyarországon pedig délután háromkor csöppenek le újból a vászonról a zöld betűk.

Egyszerre csatlakozunk be

Tekintse meg képeinket!
A film forgalmazója, a Warner Brothers ezzel a szokatlan módszerrel a kalózmásolatok terjedésének próbál gátat szabni, mivel a Mátrix második részéből egyes számítások szerint közel ötvenmillió dollárral több bevételt szerezhettek volna, ha az internetes fájlcserélő szerverekről nem lehetett volna ingyen letölteni a film digitális kópiáit már a premier utáni napokban.

Kínában például mindössze ötmillió dollár értékben váltottak jegyet a Mátrix-Újratöltve előadásaira, mivel a cenzúra miatt a filmet csak az amerikai bemutató után két hónappal vetítették a kínai mozikban, amikor a kalóz DVD-árusok már jelentős árengedményekkel igyekeztek megszabadulni Mátrix készletüktől. A harmadik részt azonban már nem széktámlákkal és emberi sziluettekkel szegélyezett rossz minőségű kalózmásolatokról fogják megismerni a Kínai Népköztársaság állampolgárai, mivel a Warner elérte, hogy a kommunista erkölcs védelmén őrködő Filmhivatal soron kívül minősítse az alkotást, így Pekingben és más kínai nagyvárosokban is a világpremierrel egy időben mutathatják be a filmet.

Virtuális operatőr

Egyes filmes szakértők szerint viszont semmi értelme a szigorú biztonsági előírásoknak, hiszen a rossz minőségű kalózmásolatok nem jelenthetnek konkurenciát a moziknak, egy olyan film esetében, ami leginkább látványvilágával igyekszik lenyűgözni a nézőket. A Mátrix - Forradalmak vizuális világa pedig minden bizonnyal lenyűgöző lesz, hiszen míg az 1999-ben készített, különleges effektjeiért Oscar-díjjal is jutalmazott első részben mindössze négyszáztizenkét számítógéppel manipulált jelenet található, addig a harmadik epizódban már több mint négyezer digitális trükkel felturbózott snittet láthatunk majd.

John Gaeta a Mátrix-filmek vizuális effekt szakértője találta fel a "bullet time" technikát, amikor lassított felvételben látjuk a mozdulatot, de a kamera normál sebességgel halad. A Mátrix első részének legfontosabb trükkjét később továbbfejlesztették, és ezzel forradalmasították a virtuális fényképezés technikáját.

A "motion capture" nevű technika alkalmazásakor a színész vagy a kaszkadőr fényvisszaverő ruhában eljátszik egy mozdulatot, miközben a mozgást különleges kamerákkal minden szögből rögzítik. Az így kapott adatokból számítógépen háromdimenziós testeket hoznak létre, amiket később izomzattal látnak, el és fel is öltöztetnek. A kép minden vizuális elemét, például a színész arcjátékát vagy a háttérben álló fát is, hasonló módon rögzítik és digitalizálják, így a létrehozott virtuális térben a kamera már bármilyen mozgást végre tud hajtani, akár arra is képes, hogy - mint a forradalmak fináléjában - háromszázhatvan fokos fordulatot tegyen az egyik szereplő keze körül, miközben az éppen ütni készül.

Skorpiórúgás súlytalanságban

A vizuális effektek mellett természetesen a látványos kaszkadőrjelentek is nagy hangsúlyt kapnak majd a filmben. A Mátrix - Újratöltve premierje előtt a szereplők arról panaszkodtak, hogy a film harcjeleneteinek koreográfusa, Wo Ping több héten keresztül, napi hét órán át ugráltatta őket, és a megerőltető edzés alatt többen is megsérültek.

Keanu Reeves az első második rész forgatásakor éppen egy nyakműtétből épült fel, ami eléggé behatárolta, milyen mozdulatokat tehet, ezért Wo Ping inkább a karjaira építette a harcok koreográfiáját, a harmadik részben azonban már lenyűgöző rúgásokat is láthatnak Neotól a nézők. "Carrie-Anne Moss számára pedig Wo Ping még egy különlegesen gyors, erőteljes rúgást is kifejlesztett, amit a színésznő hat hónapig gyakorolt, és amit a stáb skorpiótámadásnak nevezett el. Moss a második rész nyitójelenetében mutatta be ezt a rúgást, de a Forradalmakban is megcsodálhatjuk a mozdulatot, amikor Morpheus és Trinitiy behatol a Club Hell nevű szado-mazo szórakozóhelyre.

Reeves egyébként egy interjúban elárulta, hogy nem a fizikai megpróbáltatások, hanem a történetben szereplő számítástechnikai utalások jelentették számára a legnagyobb próbatételt, mivel a egyáltalán nem ért a számítógépekhez, sőt még otthoni internetelérése sincs.

A film egyik legnagyobb harcjelenetében, Neo és Smith végső összecsapása során például a súlytalanságot imitálva kellett verekedniük a színészeknek. A tökéletes illúzió megvalósításhoz először a NASA súlytalanságot szimuláló repülőgépén akarták forgatni a jeleneteket, de később a kaszkadőrök és a különleges effektekért felelős részleg közösen kifejlesztett egy Hangvilla névre keresztelt kötélrendszert, és számos más kínzószerkezetet, amiknek segítségével a színészek úgy mozoghattak, mint ha a gravitáció nem hatna rájuk.

A Smith ügynök és Neo közti összecsapást mellesleg 8 héten keresztül forgatták, de előzőleg hónapokig dolgoztak a technikai háttér kiépítésén. A forgatókönyv alapján a jelenetnek szakadó esőben, egy elárasztott útszakaszon kellett kezdődnie, amit több sorban szegélyeznek a felsorakozott Smith-hasonmások. A jelenethez külön esőgépet gyártottak megvilágítható vízfüggönnyel és hatalmas esőcseppekkel, mivel a hagyományos esőgépek nem tudtak a Wachowski-fivéreknek tetsző, óriási méretű esőcseppeket előállítani.

Jobb, mint a drog

A második és harmadik rész kétszázhetven napos forgatásán több mint 3500 ember dolgozott Ausztráliában, közülük négyszázan a film művészeti részlegén kaptak állást. A hihetetlenül nagy stáb, és az eddig nem látott számítógépes trükkök hatalmas összegekbe kerültek, de a jelentéktelennek tűnő részletekre is egy-egy magyar művészfilm teljes költségvetését költötték el az alkotók. Több mint tízmillió forintnyi dollárba került például az a száznyolcvankét paróka, amely a Smith ügynököt játszó Hugo Weaving gyér hajviseletét utánozta, de mindez elenyésző költség volt az utolsó jelenetben használt száz Smith-bábu árához képest. De minden bizonnyal sokba került a zioni hadsereg által használt lépegető tank megalkotása is, hiszen az egyszemélyes harci gépet egy éven át építették, és az elkészült jármű acélszerkezete 2 és fél tonnát nyomott

Persze mindezt örömmel állta a Warner Brothers, hiszen a Mátrix első része akkor 285 millió dolláros forgalmat ért el a világon, és további 171 milliót az Egyesült Államokban, és ezzel minden idők huszonnegyedik legjövedelmezőbb filmje lett. A Mátrix második és harmadik részébe fektettet 300 millió dollárt pedig már a Mátrix - Újratöltve visszatermelte, sőt busás hasznot is hozott, hiszen a világon 454 milliót kaszált, míg az Egyesült Államokban további 281 milliót fialt. A Mátrix - Forradalmakra váltott jegy minden dollárja tehát színtiszta nyereség a filmstúdiónak, és a befektetőknek, vagyis a virtuális rabszolgaság ellen küzdő bőrdzsekis, abbéruhás megváltó története nagyobb üzletet jelent talán még a kokainkereskedelemnél vagy a hasadóanyag csempészetnél is.

Fiktív trilógia?

Klikk a képre!
Sokak szerint éppen a hatalmas pénzügyi siker miatt terebélyesedett trilógiává a Mátrix, annak ellenére, hogy az alkotók már az első részben ellőttek minden poént. Wachowskiék tagadják mindezt, és kitartanak amellett, hogy a második és a harmadik epizód forgatókönyve már 1999-ben is kész volt, sőt nyilatkozataik szerint még az Orákulum alakváltása is szerepelt az eredeti cselekményben. A jósnőt alakító Gloria Foster színészi képességei előtt meghajolva végül is átírták a forgatókönyvet, és csak akkor tértek vissza eredeti elképzelésükhöz, amikor Foster váratlanul elhunyt a második rész jeleneteinek leforgatása után. Az új Orákulum Mary Alice-t színpadi színész lett, aki egyébként 1995-ben együtt játszott a Broadway-n Gloria Fosterrel a "Having Our Say" című darabban.

A forgatást egyébként egy másik halál is beárnyékolta, hiszen Aaliyah a popénekesnő még a forgatások megkezdése előtt elhunyt egy repülőgép-szerencsétlenségben. A trilógia készítése során azonban örömteli események is történtek, például a jelmeztervező, Kim Barrett két gyereket is szült, mialatt a filmeken dolgozott, de számtalan barátság is köttetett , amit mi sem bizonyít jobban, minthogy Keanu Reeves hálája jeléül nyolcvanmillió dollárt osztott ki a jelmezekért felelős csapat és a trükkstáb 29 tagja között, a kaszkadőröknek pedig összesen tizenkét Harley Davidson motort ajándékozott.