Két napig a franciáké a Corvin mozi

2004.04.23. 22:20
Április 22-24-e között rendezik meg Budapesten a Francia Filmnapokat nyolc, itthon még nem forgalmazott produkcióval, köztük egy Oscar-jelölt animációval.
Az 1997-es első magyar Francia Filmnapok óta 63 francia filmet mutattak be. A magyar közönség találkozhatott Sophie Marceau-tól Catherine Deneuve-ön át Gérard Depardieu-ig. Olyan filmeket tekinthetett meg, mint Kounen Dobermann-ja, Pirés Taxi-ja, Kassovitz Bíbor folyók-ja, vagy Haneke A zongoratanárnő-je.

Idén nyolc 2003-as francia alkotást tekinthet meg a magyar premier előtt a közönség Budapesten a Corvin Filmpalotában, Debrecenben az Apolló Moziban, Miskolcon a Kossuthban, Pécsett az Urániában és Szegeden a Belvárosi Moziban.

Élet a Francia filmnapokon kívül

A filmnapok filmjeinek hivatalos magyar premierjei április második felétől kezdődnek: a Se ördög, se angyalt április 29-től vetítik a mozikban. A Maradok! Sophie Marceau főszereplésével készült romantikus vígjáték és a kétszeres Oscar-jelölt Belleville randevú - Francia rémes című egészestés animáció májustól látható, a Zongoratanárnő rendezőjének új filmje, a Farkasok ideje április - és a Szeress, ha mersz május második felétől. A Csak ön után és a Totál szívás című vígjátékok is idén kerülnek a mozikba.

Tavaly Franciaországon kívül összesen 48 millió nézője volt a gall filmeknek, ebből 1 millió magyar. Itthon a francia alkotások részesedése elérte az 5-8 százalékot, míg nyolc éve szinte jelen sem voltak. Jelenleg évente mintegy 40 francia filmet mutatnak be a magyar mozikban.