Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Filmszemezgetés

2002.01.29. 10:11
A január 31-től február 5-ig tartó 33. Magyar Filmszemlén harminc játékfilm, tizenhat kisjátékfilm és harmincöt dokumentumfilm kerül terítékre, ezekből válogattunk alant. Ismerje - és nézze - meg az idei felhozatal legjobbjait!

Játékfilmek

Dér András: Kanyaron túl- Kit választ a drogos lány? Szerelmét vagy egy papot, akit ráadásul Bubik István játszik? A választ még szerkesztőségünk sem tudja.

Erdélyi Dániel: Előre
Dettre Gábor: Felhő a Gangesz felett- Újabb drogos film, de itt egy számítógépes programozó hódol a szenvedélynek, és egy kezdő színésznő próbálja megmenteni. A távolban meg ott van India.

Dobray György: Szerelem utolsó vérig- A filmhez sok magyarázat nem kell. Kaland, szerelem, tréfa - annak aki szereti. Featuring Bery Ary és Uhrin - no more rulez- Benedek.

Erdélyi Dániel: Előre- Fiatal rendező '80-as évekbeli retró-filmje úttörő nyakkendővel, 100-as Skodával, szimat-szatyorral, meg remek weboldallal.

Fekete Ibolya: Chico- Egy nemzetközi forradalmár kalandjai a Bolívia-Budapest tengelyen. Kiderül, hogy manapság nem jó lánglelkűnek lenni.

Hevér Gábor, Heizler Norbert, Kocsis Gergely, Kardos Róbert, Szőke András: Papsajt- Öt "meglehetős anyagi helyzetű" fiatalember útja az anyagi siker és az önmegvalósítás felé. A hazai viszonyok ideálfilmje: költségvetés nélkül készült!

Jankovics Marcell: Ének a csodaszarvasról- A Szemle nyitófilmje. A Gusztáv, a János vitéz, a Magyar népmesék alkotójának, és az NKA elnökének egészestés animációs filmje a dicső magyar őstörténet jegyében.

Kamondi Zoltán: Mézparancs- Játékfilm egy tizenéves hackerről, három nőről, gazdagságról, szegénységről és persze szerelemről. A film feltűnése Mézparancs és Kék narancs verzió címeken is várható, de a bemutatón aztán kiderül.

Miklauzic Bence - Ébrenjárók- Ha valaki nem látta a Cenzor vagy a Dögszemle című filmeket, ne ijedjen meg, hiszen mindkettő fiatal rendezőnk hivatalosan nem vetített munkája. A rendező először indul a filmfesztiválon, és az ilyesmire érdemes odafigyelni.

Mundruczó Kornél: Szép napok- A Nincsen nekem vágyam semmi és az Afta című filmekkel az elmúlt két szemlén már bizonyított fiatal rendező új filmje. Remélhetőleg ez sem lesz egy rózsaszín konfekciódarab.

Török Ferenc - Alig: A tavalyi szemlén a legjobb elsőfilmes-díjjal jutalmazott rendező új filmje, a Moszkva tér és a Hajtás-Pajtás menni Amerika után.

Szabó Ildikó: Cacho Rom - Az igazi cigány- Cigány családregény a 48-as szabadságharctól a holokausztig, a Csajok és a Gyermekgyilkosságok című filmek rendezőjétől. Nagy ívű játékfilm magyar-német-francia koprodukcióban. A fesztivál egyik ígéretes alkotása.

Kisjáték-, animációs- és dokumentumfilmek

Almási Tamás: Sejtjeink- A Balázs Béla-díjas alkotó dokumentumfilmje három család gyermekért való küzdelméről, a hazai lombikbébiprogram ringjében. Háttérben a magyar valóság.

Fliegauf Benedek: Van e élet a halál előtt?- Renitens pszichológus kifejti nézeteit a kamerának. Dokumentumfilm igazolványkép formátumban.

Jean-Francois Laguionie: A majmok kastélya- Magyar-francia animációs film, a Kecskeméti Animációs Fesztivál háromszoros díjazottja, rajzolt majmokról.

Kálmánczhelyi Zoltán, Végh Zsolt, Stefanovits Angéla: Legkisebb film a legnagyobb magyarról, avagy nincs kéz nincs csoki- "Fejér lillomszál kinyíllott hajnalra / Hejj, a három betyár kifordút a strandra / Kifordút a strandra pokróccal kezíbe Hogy a film témája meglegyen ebídre" (forrás: magyar.film.hu). Ennél többet mi sem tudunk, de a filmet a nagysikerű Uristen@menny.hu és a Pesti mese című kisjátékfilmek rendezői készítették.

Meskó Zsolt: Somlói Galuska - Fehér alsójával befutó rendező ezúttal egy cukrászdában mutatja meg a nagyot az élet kis dolgaiban.