Filmszemezgetés

2002.01.29. 10:11
A január 31-től február 5-ig tartó 33. Magyar Filmszemlén harminc játékfilm, tizenhat kisjátékfilm és harmincöt dokumentumfilm kerül terítékre, ezekből válogattunk alant. Ismerje - és nézze - meg az idei felhozatal legjobbjait!

Játékfilmek

Dér András: Kanyaron túl- Kit választ a drogos lány? Szerelmét vagy egy papot, akit ráadásul Bubik István játszik? A választ még szerkesztőségünk sem tudja.

Erdélyi Dániel: Előre
Dettre Gábor: Felhő a Gangesz felett- Újabb drogos film, de itt egy számítógépes programozó hódol a szenvedélynek, és egy kezdő színésznő próbálja megmenteni. A távolban meg ott van India.

Dobray György: Szerelem utolsó vérig- A filmhez sok magyarázat nem kell. Kaland, szerelem, tréfa - annak aki szereti. Featuring Bery Ary és Uhrin - no more rulez- Benedek.

Erdélyi Dániel: Előre- Fiatal rendező '80-as évekbeli retró-filmje úttörő nyakkendővel, 100-as Skodával, szimat-szatyorral, meg remek weboldallal.

Fekete Ibolya: Chico- Egy nemzetközi forradalmár kalandjai a Bolívia-Budapest tengelyen. Kiderül, hogy manapság nem jó lánglelkűnek lenni.

Hevér Gábor, Heizler Norbert, Kocsis Gergely, Kardos Róbert, Szőke András: Papsajt- Öt "meglehetős anyagi helyzetű" fiatalember útja az anyagi siker és az önmegvalósítás felé. A hazai viszonyok ideálfilmje: költségvetés nélkül készült!

Jankovics Marcell: Ének a csodaszarvasról- A Szemle nyitófilmje. A Gusztáv, a János vitéz, a Magyar népmesék alkotójának, és az NKA elnökének egészestés animációs filmje a dicső magyar őstörténet jegyében.

Kamondi Zoltán: Mézparancs- Játékfilm egy tizenéves hackerről, három nőről, gazdagságról, szegénységről és persze szerelemről. A film feltűnése Mézparancs és Kék narancs verzió címeken is várható, de a bemutatón aztán kiderül.

Miklauzic Bence - Ébrenjárók- Ha valaki nem látta a Cenzor vagy a Dögszemle című filmeket, ne ijedjen meg, hiszen mindkettő fiatal rendezőnk hivatalosan nem vetített munkája. A rendező először indul a filmfesztiválon, és az ilyesmire érdemes odafigyelni.

Mundruczó Kornél: Szép napok- A Nincsen nekem vágyam semmi és az Afta című filmekkel az elmúlt két szemlén már bizonyított fiatal rendező új filmje. Remélhetőleg ez sem lesz egy rózsaszín konfekciódarab.

Török Ferenc - Alig: A tavalyi szemlén a legjobb elsőfilmes-díjjal jutalmazott rendező új filmje, a Moszkva tér és a Hajtás-Pajtás menni Amerika után.

Szabó Ildikó: Cacho Rom - Az igazi cigány- Cigány családregény a 48-as szabadságharctól a holokausztig, a Csajok és a Gyermekgyilkosságok című filmek rendezőjétől. Nagy ívű játékfilm magyar-német-francia koprodukcióban. A fesztivál egyik ígéretes alkotása.

Kisjáték-, animációs- és dokumentumfilmek

Almási Tamás: Sejtjeink- A Balázs Béla-díjas alkotó dokumentumfilmje három család gyermekért való küzdelméről, a hazai lombikbébiprogram ringjében. Háttérben a magyar valóság.

Fliegauf Benedek: Van e élet a halál előtt?- Renitens pszichológus kifejti nézeteit a kamerának. Dokumentumfilm igazolványkép formátumban.

Jean-Francois Laguionie: A majmok kastélya- Magyar-francia animációs film, a Kecskeméti Animációs Fesztivál háromszoros díjazottja, rajzolt majmokról.

Kálmánczhelyi Zoltán, Végh Zsolt, Stefanovits Angéla: Legkisebb film a legnagyobb magyarról, avagy nincs kéz nincs csoki- "Fejér lillomszál kinyíllott hajnalra / Hejj, a három betyár kifordút a strandra / Kifordút a strandra pokróccal kezíbe Hogy a film témája meglegyen ebídre" (forrás: magyar.film.hu). Ennél többet mi sem tudunk, de a filmet a nagysikerű Uristen@menny.hu és a Pesti mese című kisjátékfilmek rendezői készítették.

Meskó Zsolt: Somlói Galuska - Fehér alsójával befutó rendező ezúttal egy cukrászdában mutatja meg a nagyot az élet kis dolgaiban.