Kiosztották a Golden Globe-ot

2003.01.20. 10:21
Vasárnap Los Angelesben hatvanadik alkalommal osztották ki a Golden Globe-filmdíjakat, a külföldi újságírók szövetségének elismeréseit, amelyek sokak szerint a márciusban odaítélendő Oscar-díjak előfutárainak is számítanak.
A Beverly Hilton Hotel báltermében tartott ünnepségen idén a legjobb drámai filmért járó kitüntetést Az órák (The Hours) című alkotás nyerte el, és a főszereplő Nicole Kidman megkapta a legjobb drámai női főszereplőnek járó díjat is Virginia Woolf írónő megformálásáért. A több idősikon játszódó alkotás másik két nő főszereplőjét Meryl Streepet és Julianne Mooret is jelölték a díjra, és Streep kapott is egy aranyszobrocskát, mivel az Adaptation című filmben nyújtott színészi munkájáért elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat.

Renée Zellweger meglengeti a szobrot
A legjobb drámai férfi főszereplő Jack Nicholson lett, akinek ezzel már hat szobrocskája van az otthoni vitrinben. Nicholson örömét némiképp beárnyékolta, hogy az About Schmidt című filmet, ami egy megkeseredett nyugdíjas viszontagságairól szól, tulajdonképpen vígjátéknak szánták az alkotók, csak a zsűri túlságosan komolyan vette a történetet. A vígjáték-, illetve musicalfilmek kategóriájában ezzel szemben a Chicago bizonyult a legjobbnak, és a film két főszereplője sem távozott elismerés nélkül, hiszen a legjobb vígjátéki női szereplő díját, Renée Zellweger, míg a legjobb férfi vígjátéki szereplő kitüntető címet Richard Gere nyerte el.

A Chicagóban Richard Gere minden hájjal megkent ügyvédet játszik, akinek az esküdtszék előtt tisztára kell mosnia Renée Zellwegert, akit gyilkossággal vádolnak. Gere szemmel láthatóan meglepődött elismerésén, mivel állítása szerint sohasem szokott semmit nyerni, ráadásul nem is akarta elvállalni a szerepet.

A legjobb rendezőnek Martin Scorsece-t választotta a zsűri, a New York bandái (Gangs of New York) című film alapján, és a Hollywoodba Akkreditált Külföldi Tudósítók Szövetsége is őt jutalmazta. Az 1860-as évek bandaháborúit feldolgozó alkotás ráadásul a legjobb betétdal kategóriában is diadalmaskodott a U2 The hands that built America című számának segítségével. A legjobb külföldi film díját Pedro Almodovar Beszélj hozzá! című filmje nyerte tovább növelve a spanyol rendező esélyeit élete második Oscar-szobrocskájának megkaparintására.

Kidman, Moore és Streep
A televíziós kategóriákban idén a The Shield című rendőrségi sorozat tarolt, maga mögött utasítva olyan többéves sikerszériákat, mint a Maffiózók vagy az Elnök emberei. A vígjátéki kategóriában, mint már évek óta mindig, a Jóbarátok nyert meg szinte mindent, Jennifer Aniston még a legjobb női főszereplő címet is megszerezte. A legjobb női mellékszereplő ellenben a Szex és New York-ban feltűnő Kim Cattrall lett, aki beszédében hangsúlyozta, hogy számos emberrel kellett lefeküdnie a szerepért.

A Golden Globe lista
Legjobb drámai film: Az órák

Legjobb drámai női főszereplő: Nicole Kidman - Az órák

Legjobb drámai férfi főszereplő: Jack Nicholson - About Schmidt

Legjobb rendező: Martin Scorsese - Gangs of New York

Legjobb forgatókönyv: Alexander Payne és Jim Taylor - About Schmidt

Legjobb musical, vígjáték: Chicago

Legjobb vígjátéki női főszereplő: Renee Zellweger - Chicago

Legjobb vígjátéki férfi főszereplő: Richard Gere - Chicago

Legjobb idegen nyelvű film: Beszélj hozzá! - Spanyolország

Legjobb drámai női mellékszereplő: Meryl Streep - Adaptation

Legjobb drámai férfi mellékszereplő: Chris Cooper - Adaptation

Legjobb eredeti filmzene: "The Hands That Built America" - Gangs of New York (Zene és szöveg: U2)

Cecil B DeMille-életműdíj: Gene Hackman