A katolikus Lengyelországba is elért Gibson Passiója

2004.03.02. 13:08
A varsói Nagy Színházban zárt körben tartották meg hétfőn este Mel Gibson ausztrál rendező és filmszínész Krisztus passiója című filmjének európai ősbemutatóját.
A meghívott vendégek között volt Leszek Miller kormányfő és a kulturális, művészeti, politikai élet sok ismert képviselője.

A 125 perces, már bemutatója előtt nagy vitákat kiváltó alkotás Jézus Krisztus életének utolsó tízegynéhány óráját, szenvedésének történetét ábrázolja az evangéliumok leírásához híven.

Képek a filmből
A bemutató előtt lejátszottak egy, a rendezővel készített felvételt. Gibson örömének adott hangot, hogy filmje éppen "a katolikus Lengyelországban" kezdi meg európai körútját. Gibson tradicionalista katolikus, aki a II. vatikáni zsinat előtti, meg nem reformált egyház híve.

A Krisztus passióját február 25-én, hamvazószerdán mutatták be az Egyesült Államokban, a lengyel mozihálózatban pedig március 5-től lesz látható.

A PAP jelentése szerint a vetítés néma csendben zajlott, többen nem bírták végignézni a kegyetlen, véres jeleneteket, és kimentek a teremből.

A Krisztus passiója - írta a Rzeczpospolita című konzervatív lap kritikusa kedden - Krisztus szeretetparancsát állítja előtérbe, miközben az emberi kegyetlenség és gonoszság határtalanságát ábrázolja. Tudatosítani akarja, hogy mekkora volt a "megváltás ára", bármily nehezen is fogható ez fel a mai ember számára.