Jó üzlet a keresztre feszítés

2004.02.27. 15:17
Amerikában minden idők negyedik legjövedelmezőbb premierje lett Mel Gibson Passió című filmje. A botrány tovább dagad, a mozik előtt koncentrációs táborokat idéző rabruhában demonstrálnak ortodox zsidó csoportok, Gibson szerint azonban a film a toleranciáról szól.
Mel Gibson Jézus utolsó tizenkét óráját bemutató filmje, a Passió 26,6 millió dollár bevételt termelt az Egyesült Államokban és Kanadában már az első napon, ezzel az antiszemitizmussal vádolt, már premierje előtt is botrányokat kavaró film minden idők harmadik legjobb szerdai nyitását produkálta a tengerentúlon.

Jézus az orkok mögött

Képek a filmből
A premier napján eddig a Pókember fialta a legtöbbet, a New York felhőkarcolói közt ugráló szuperhős filmjére 43,6 millió dollár értékben váltottak jegyet az amerikaiak a bemutatót követő huszonnégy órában, de a film kimagasló bevételeit annak köszönheti, hogy a szokásoktól eltérően nem szerdán, hanem hétvégén mutatták be. A legjobb szerdai nyitással A király visszatér büszkélkedhet 34,5 millió dollárral, a Tolkien-trilógia záró epizódját pedig a Star Wars első része követi a maga 28,5 milliójával.

A Passió erős nyitásában nagy szerepet játszik, hogy a filmet rekordmennyiségű kópiával játsszák az Egyesült Államokban, hiszen eddig még egyetlen produkciót sem vetítettek egyszerre 3006 moziban több mint 4600 teremben. Szakértők szerint, ha az érdeklődés nem csökken, a film bevételei vasárnap estig elérhetik a 70 millió dollárt is.

Antiszemita képkockák.

A Mel Gibson alkotása körüli botrányok a bemutató után tovább dagadnak, több szervezett tiltakozott a film ellen, mondván az egyoldalúan ábrázolja az Újszövetségben leírtakat, és csak a zsidókat teszi felelőssé Jézus haláláért. Pár tucat ortodox zsidó tüntető például koncentrációs táborbeli egyenruhában vonult fel az egyik Upper West Side-i mozi előtt, de a Reuters beszámolója szerint a média képviselői többen voltak, mint a protestálók. A film egyoldalúsága miatt újból szót emelt az amerikai Rágalmazáselleni Liga elnöke, Abraham Forman, míg Edward Egan New York-i bíboros körlevelet a Passió miatt kénytelen volt egy az egyházmegyéknek eljutatott körlevélben tisztázni, hogy a katolikus egyház hivatalos álláspontja szerint nem a zsidók felelősek Krisztus kereszthaláláért.

A film körüli botrányokat jól jellemzi, hogy az internetes fórumok is megteltek a Passióról szóló topicokkal. A film támogatói már most saját weboldalt készítettek, de az imdb oldalain és a nagyobb fórum site-okon is több tízezer bejegyzés született már a bemutató óta.

"Ez a film nem az antiszemitizmusról szól, hanem éppen ellenkezőleg, a toleranciáról." - jelentette ki Gibson egy újságnak a vádakra reagálva.

Véres valóság

Klikk a képre!
Az antiszemitizmus vádja mellett a Passió körüli botrányokat fokozza, hogy sok filmkritikus egyenesen minden idők legvéresebb filmjének titulálta a Passiót, ami sok szakértő véleménye szerint bármelyik horrorfilmnél több brutalitást tartalmaz, ráadásul a sokkoló képeken kívül nem igen nyújt mást.

"A Biblia egy tizennyolc éven felülieknek szóló, korhatáros könyv" - válaszolta Mel Gibson egy tévéshowban, ahol arról kérdezték, hogy miért látható ennyi kegyetlenség a Passióban, majd megjegyezte, nem érti miért az ő filmjét szemelték ki a kritikusok, amikor például Tarantino Kill Bill-jében sokkal véresebb jelenetek láthatóak.