Egymilliárd dollárt hozhat a Király visszatér

2003.12.22. 14:14
A Gyűrűk ura utolsó része megközelítheti a Titanic sikerét. Az orkok csuklóból verték le Julia Roberts-et, aki minden idők legnagyobb Mona Lisa-mosolyát formálta meg. A Mátrixot már nem is jegyzik.
A Gyűrűk ura-rajongók érezvén, hogy véget érnek a középföldei kalandok, minden eddiginél többet áldoztak a tündék és orkok oltárán. A Király visszatérre az első hétvégén 73,6 millió dollárért vásároltak jegyet az Egyesült Államok mozipénztárainál. A vasárnapi adatok szerint a film öt nap alatt 125,1 milliót hozott.

A számok még a sokat látott szórakoztatóipari hiénákat is meglepték. A trilógia első fejezetéért ugyanis csak 47,2 millió dollárt fizettek a premiert követő első hétvégén, és 75-öt az első öt napban. A második rész, a Két torony esetében a számok 62 és 102 millióra növekedtek.

Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni, hogy Julia Roberts Mona Lisa mosolya című filmje 12 milliós nyitó hétvégével lett a második, annak ellenére, hogy a művésznő kivételes nagyságú ajkaival minden idők legnagyobb Mona Lisa-mosolyát formálta meg.

Szánalmas Mátrix

Bár a Király visszatér Amerikában még így sem döntötte meg az első hétvége rekordját, világviszonylatban abszolút rekoderként írta be magát a történelem azon szeletébe, melyet soha senki nem fog megjegyezni. A harmadik rész ugyanis abban a huszonnyolc országban, ahol nem hetekkel a bemutató után kezdik vetíteni a filmet, 121 milliót hozott öt nap alatt. Ez pedig Amerikával együtt, ami szintén a világ része, 246,1 millió dolláros bevételt jelent a mozipénztárakban, szerte e sárgolyón.

A fenti adat egyébként meghaladta az eddigi rekordtartó Mátrix forradalmak bevételét, ami a szánalmas 202,8 milliójával már csak a második.

Megdönthetetlen Titanic

"Elképesztő. Példanélküli ez a világraszóló siker. A negyedmilliárd dolláros határt meghaladó film új fejezetet nyit a mozitörténelemben" - nyilatkozta lelkesen a Yahoo-nak Paul Dergarabedian, a bevételi adatokat feldolgozó Exhibitor Relations elnöke.

Dergarabedian túlfűtüttsége nem csak az amerikai topmenedzserek sajátos életmódjából ered, hanem betudható a ténynek: a Mátrix forradalmak úgy produkált kiemelkedőt, hogy a világ minden országában egyszerre mutatták be. Miközben a Gyűrűk ura befejező része a szokásos csúszásokkal kerül a mozikba.

A jó kezdés alapján az elemzők szerint a Kiráy visszatér összbevétele meg fogja halafni a Gyűrű szövetségét, amelynek bevétele eddig 861 millió dollár, és a Két torony című fejezetet, amely eddig 921 milliót hozott. A szaktekintélyek úgy vélik, Peter Jackson rendezése lehet a második az ismert univerzumban, amely átlépi az egymilliárdos határt. Az elsőt, az 1,8 milliárdot hozó Titanicot azonban nem valószínű, hogy legyőzheti, vélik.