Félmilliárd közelében a Gyűrűk Ura

2003.12.29. 10:55
A megállíthatatlan amerikai menetelést jellemzi, hogy a film bevétele már 9 nap után meghaladta a nagy sikerű karácsonyi Elf és a Terminátor 3. - A gépek lázadása összbevételét, és mindössze 11 napra volt szüksége a 200 milliós határ eléréséhez.
Lehetett vígjáték, polgárháborús-szerelmi dráma, sci-fi vagy családi fantasy, az új filmek közül egy sem veszélyeztette A Gyűrűk Ura - A király visszatér trónját az amerikai mozikban: Peter Jackson rendezése csütörtöktől vasárnapig újabb 65,8 millió dollárt hozott, és ezzel a film bevétele 12 nap után 223,7 millió dollárra emelkedett. Világviszonylatban félmilliárd dollár közelében a trilógia befejező része.

A pontos (noha egyelőre csak becsült) eredmény 492,1 millió dollár, ugyanis A király visszatér eddig 268,4 millió dollárt termelt abban a 38 országban, ahol az USA és Kanada mellett már bemutatták. A megállíthatatlan amerikai menetelést jellemzi, hogy a film bevétele már 9 nap után meghaladta a nagy sikerű karácsonyi Elf és a Terminátor 3. - A gépek lázadása összbevételét, és mindössze 11 napra volt szüksége a 200 milliós határ eléréséhez. Ennél gyorsabb csak a Pókember volt, amely 2002-ben a 9. napon érte el a 200 milliót, a Mátrix - Újratöltvének viszont szintén 11 nap alatt sikerült a 200 millióig felküzdenie magát.

Klikk a képre!
Az új filmek a karácsony miatt a szokásos péntek helyett már csütörtökön debütáltak, de nézzük bár a csütörtöktől vasárnapig vagy a péntektől vasárnapig terjedő időszakot, a korona mindenképp a A király visszatéré: mint írtuk, csütörtöktől vasárnapig 65,8 millió dollár értékben váltottak jegyet a Tolkien-adaptáció harmadik részére (péntektől vasárnapig 51,2 millió dollár), míg a második legsikeresebb produkció, a Tucatjával olcsóbb (Cheaper by the Dozen) című vígjáték csupán 36,4 millió dollárral nyitott (eredmény péntektől vasárnapig: 28,2 millió dollár).

A komédia, amelyben Steve Martin egy 12 gyermekes futballedzőt játszik, ugyanakkor így is közel kétszer olyan jó eredményt ért el, mint a Nicole Kidman, Renée Zellweger, Jude Law és Natalie Portman főszereplésével készült Cold Mountain: hiába kapott az amerikai polgárháború idején játszódó epikus mozi 8 Golden Globe-jelölést, bevételei négy nap alatt alig haladták meg a 19 millió dollárt (19,04 millió). A négynapos "versenyben" ez a negyedik helyre volt elegendő, mert A felejtés bére (Paycheck) című sci-fi a főszerepben Ben Affleckkel és Uma Thurmannel néhány tízezer dollárral többet hozott (19,2 milliót), a háromnapos viszonylatban viszont a Cold Mountain a harmadik 14,5 millió dollárral, és John Woo rendezése csak az ötödik 13,9 millióval, mivel a negyedik helyet Jack Nicholson, Diane Keaton és Keanu Reeves romantikus komédiája, a Minden végzet nehéz (Something's Gotta Give) foglalja el 14,2 millió dollárral (bevétel csütörtöktől vasárnapig: 17,7 millió dollár, 5. hely; összbevétel: 56,4 millió dollár).

A harmadik hétvégéjét a mozikban töltő Minden végzet nehéz a múlt víkendhez képest egyébként még növelte is a bevételeit - hasonlóan Az utolsó szamurájhoz, amely csütörtöktől vasárnapig 10,8 millió dollárt, a szokásos hétvégi periódus alatt pedig 8,4 millió dollárt fialt (összbevétel: 74,4 millió dollár). A Tom Cruise főszereplésével készült mozi így mindkét listán a nyolcadik, lemaradva a Mona Lisa mosolya (bevétel csütörtöktől vasárnapig: 14,2 millió dollár, 7. hely; bevétel péntektől vasárnapig: 11,5 millió dollár, 6. hely; összbevétel: 31,5 millió dollár), illetve egy újdonság, a Pán Péter mögött, amely minden kritikusi dicséret mellett/ellenére is csalódást keltően szerepelt: csütörtöktől vasárnapig 15,1 milliót kasszírozott (6. hely), péntektől vasárnapig 11,4 milliót (7. hely).

Minden idők legsikeresebb karácsonyi hétvégéjén (bevétel péntektől vasárnapig: 168,6 millió dollár) a Top 10 utolsó helyét történetesen épp két karácsonyi témájú film foglalja el: a kilencedik a Bad Santa Billy Bob Thornton gyerekriogató, alkoholista Mikulásával (bevétel csütörtöktől vasárnapig: 5,9 millió dollár; bevétel péntektől vasárnapig: 4,5 millió dollár; összbevétel: 50,9 millió dollár), a tizedik pedig az Elf (bevétel csütörtöktől vasárnapig: 5,4 millió dollár; bevétel péntektől vasárnapig: 4,2 millió dollár; összbevétel: 164,8 millió dollár).

Cinematrix