Holnap kedd

2000.09.25. 18:29
Nincs Szfinx, se pálmafák. Csak sör és Red Bull. Egy lengyel kisváros külvárosának kisboltjának álmai. Az álmodozások korának vége. Ráadásul még csak hétfő van, pénz, az nincs. Lengyel hardcore és zúzás a munkásszállón, ritmusra. Üsd a falat állólámpával, verd szét a tévét. Itt valami nagyon nincs rendben.
A gyerek hogy van? - kérdezi Romek. Életben - válaszolja az éppen az anya, akit a másik oldali ablakpárkányról kell visszaráncigálni. Romek egyébként jó fiú, csak az apja tartozik egy uzsorásnak pár zlotyval, ami manapság lehet veszélyes is. A pénz persze már elköltve, abból lett a pecó a gyereknek. A behajtók már nincsenek messze. Bob és Bobek (na jó: Maniek és Dawid) pedig nem viccelnek. Igazi, élet és álmok nélküli piti gengszterek, együtt szívtak a seregben, anno. Kis füzet alapján keresik fel az adósokat és gyűjtögetnek, félretesznek. Hízik a kicsi malac. Csak aztán szembetalálkoznak Romekkel, aki nagyobb falatnak tűnik. Elkezdődik a külvárosi bújócska: hozd-az-apám-a-templomhoz-megkapod-a-haverodat-de-mégse-mert-ha-igen-akkor-te-miért-hova-merre-meddig. Vér, akció, anyag, sírás.

Itt mindenki bolond. Egy fiú egyedül áll lepukkant, omladozó lakótelepi házak közötti focipálya kapujában és véd. Ugrál, vetődik, szemével követi a labdát. Csak ő látja. Egy másik sárkányrepülővel repülne el, de nem megy. Elmenni innen? Nem lehet. A behajtó páros végül is megszerzi a pénzt Romektől, elindulnak elfele a nagy semmibe. Álmodoznak. Arról, hogy elutaznak a domb mögé. Nincs is olyan messze.

Mindjárt kedd.

Hétfő (1998)
Rendezte: Witold Adamek
Szereplők: Bolec, Pawel Kukiz, Kinga Preis, Michal Gadomski